Klokkenwerpen met drones, er zit geen toekomstmuziek in. ©  Stad Mechelen

Mechelen voert idee voor klokkenwerpen met drones af

Mechelen -

De stad Mechelen ziet af van het plan om het traditionele klokkenwerpen in de toekomst met de drones te organiseren. De reden is eenvoudig: wetgeving laat het niet toe.

Het klokkenwerpen, waarbij twintig klokken van polyester vanuit de Sint-Romboutstoren over een stalen kabel over de Grote Markt glijden, bestaat al sinds 1946. In elk van die klokken zitten er plastic klokjes die over het publiek worden uitgestrooid. Wie er erin slaagt om er eentje met een nummertje te vangen, wint een van de twintig bronzen klokjes. Bij de laatste editie in september 2019 raakte bekend dat Mechelen met het idee speelde om drones in te zetten voor het evenement.

Het stadsbestuur gaf een gespecialiseerd bedrijf de opdracht om dat te onderzoeken. “Daaruit blijkt dat verstrengde wetgeving sinds 2020 de inzet van drones niet toelaat. Met drones mag je niet zomaar boven een niet-betrokken publiek vliegen”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.“Een filmploeg die weet waar ze mee bezig is of een beperkte groep mensen met een specifieke opdracht kan toelating krijgen om over een bepaald gebied te vliegen. Maar als je over een Grote Markt vol mensen wil vliegen, mag dat niet omdat het om een niet-betrokken publiek gaat”, legt Siffer uit.

Het stadsbestuur heeft beslist om het klokkenwerpen voort te zetten op de traditionele manier. “Op zich is dat niet slecht, het is ook een beetje de charme van de folklore. We gaan met onze diensten wel bekijken of we de bestaande technieken niet op scherp kunnen stellen”, vertelt de schepen. Het openen van de klokken op afstand zorgt wel eens voor problemen. “Wij willen ervoor zorgen dat alles goed werkt”, zegt Björn Siffer. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER