Schauvliege riskeerde dwangsom van 15.000 euro per dag: "Ik ga attest uiteraard naleven"

15.000 euro per dag. Die dwangsom moet Vlaams minister Joke Schauvliege betalen indien ze de uitbating van de zandgroeve in Neerijse (Huldenberg) door NV De Kock niet binnen de 24 uur stopzet. Dat heeft de Raad van State beslist. De raad schorst daarbij een besluit van Schauvliege, waarin stond dat het bedrijf de exploitatie mocht voortzetten ondanks de vernietiging van de milieuvergunning. De minister heeft intussen laten weten dat ze het arrest "uiteraard zal naleven".

mtm

Het Kerkeveldcomité en de vzw Milieusteunpunt Huldenberg voeren al jaren een juridische strijd tegen de exploitatie van de zandgroeve van achttien hectare aan de Ganzemanstraat in Neerijse. Die kreeg in 2009 een eerste keer een vergunning van de Vlaams-Brabantse deputatie.

Beide organisaties kanten zich tegen de ontginning omwille van verkeershinder, lawaai- en stofhinder en verminking van het landschap. Zo zorgen vrachtwagens die van en naar de groeve rijden voor een verkeersonveilige situatie. Onlangs vernietigde de Raad van State al voor de vierde keer een milieuvergunning voor de uitbating van de zandgroeve, maar Vlaams minister Schauvliege kende de NV De Kock in het verleden telkens een nieuwe toe.

De Milieu-Inspectie oordeelde op 5 oktober 2016 dat omwille van het verlies van de milieuvergunning het bedrijf zijn activiteiten in de zandgroeve van Neerijse diende stop te zetten, maar Schauvliege vond dat een onmiddellijke stopzetting te ver ging en hervormde het besluit op 14 december 2016 met een nieuwe beslissing.

In het kader van een spoedprocedure die ingesteld werd door de vzw Milieusteunpunt Huldenberg, heeft de Raad van State nu dat besluit van Schauvliege geschorst. Het willigde daarbij tevens het verzoek van de vzw in om een dwangsom op te leggen als de minister nalaat “de nodige maatregelen op te leggen of nalaat op te treden tegen inbreuken op deze maatregelen”.

“Onwil”

In zijn arrest is de Raad van State hard voor Schauvliege. De Raad wijst “op haar onwil om het bedrijf effectieve maatregelen op te leggen tegen het exploiteren zonder over de nodige vergunning te beschikken”.

“Uit het geschorste besluit blijkt dat men na jaren van geschorste en vernietigde beslissingen nog steeds van mening is dat het rechtszekerheidsbeginsel in het Vlaams Gewest met de voeten wordt getreden indien wordt overgegaan tot een onmiddellijke maatregel van stopzetting. De dwangsom lijkt een aangewezen prikkel om niet langer te blijven ingaan tegen de rechtszekerheid in de betrokken omgeving”, aldus de Raad van State.

"Absurde toestand ten einde"

"De Raad van State maakt een einde aan de volledig absurde toestand dat de NV De Kock ook zonder vergunning de zandgroeve in Neerijse verder kon exploiteren." Zo reageert het Kerkeveldcomité uit Neerijse op het arrest van de Raad van State.

Het Kerkeveldcomité en de vzw Milieusteunpunt Huldenberg voeren al verschillende jaren een juridische strijd tegen de exploitatie van de zandgroeve. "Ik ben bijzonder verheugd dat de Raad van State het comité en vzw Milieustandpunt Huldenberg volledig gevolgd heeft en een einde maakt aan de volledig absurde toestand", stelt Peter Singulé van het Kerkeveldcomité.

Volgens Singulé heeft minister Schauvliege na de vernietiging van de milieuvergunning in december nog vijf maanden de tijd om een nieuwe beslissing te nemen over een nieuwe vergunning. "Het is in het verleden ijdele hoop gebleken, maar wij hopen dat na de vernietiging van de vier vorige milieuvergunningen ze dit keer geen nieuwe meer zal toekennen", aldus Singulé.

"Nog niet vooruitlopen"

Jan Pauwels, de woordvoerder van Schauvliege, wil nog niet vooruitlopen op de beslissing die de minister zal nemen inzake de milieuvergunning voor de zandgroeve. Zo'n vergunning werd in het verleden al vier keer door de Raad van State vernietigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen