Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Maximum zes personen aan tafel en vervroegd sluiten: terrassenplan regering krijgt vorm

Maximum zes personen aan tafel en vervroegd sluiten: terrassenplan regering krijgt vorm
Beeld Wannes Nimmegeers

Echt geweldig beter worden de coronacijfers in de ziekenhuizen nog niet, maar de heropening van de horecaterrassen op 8 mei lijkt hoe dan ook door te gaan. Met beperkingen, weliswaar: het aantal personen aan een tafel wordt beperkt - wellicht tot maximum zes. Ook over het precieze sluitingsuur wordt nog volop onderhandeld. 

Het is dé cruciale vraag op het geplande Overlegcomité van de regeringen van komende vrijdag: op welke manier zullen de horecaterrassen weer opengaan op 8 mei? De sector heeft in overleg met bonden en werkgevers een werkmethode opgesteld, die positief werd ontvangen door de coronacommissaris en de virologen.

Het uitgangspunt zijn de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt voor heropening in juni. “Toen hebben we bewezen dat we perfect veilig konden werken”, zegt Matthias De Caluwé, van Horeca Vlaanderen. Veel praktische zaken worden hernomen, zoals of er al dan niet een menu op een tafel kan liggen of hoe je de wc’s veilig inricht. Er zou ook gevraagd worden om zo veel mogelijk met reservaties te werken. Of er een registratielijst van klanten komt zoals bij de vorige heropstart, moet de politiek nog beslissen.

Grootste discussiepunten zijn echter nog de openingsuren en hoeveel mensen aan één tafel kunnen zitten. Vorige week circuleerde al het scenario dat cafés en restaurants zouden moeten sluiten om 20 uur. Momenteel is verkoop van alcohol sowieso verboden na dat uur. Intussen liggen er nog twee andere opties op tafel van het Overlegcomité: 21.30 en 23 uur.

De horecasector is tegen een vroeg sluitingsuur. Het maakt een degelijke avondservice voor de restaurants zo goed als onmogelijk. Bovendien, vorig jaar lag het sluitingsuur bij de heropening om 1 uur ’s nachts, net voor de tweede lockdown werd het teruggedraaid naar 23 uur. Het argument is ook dat je de mensen met een vroeg sluitingsuur aanzet om thuis verder te drinken, waar er minder controle is.

Daarnaast is het de bedoeling dat je per bubbel aan tafel kan, ofwel met maximaal zes personen, wat neerkomt op de gemiddelde bubbel plus twee knuffelcontacten. Een vast getal biedt het voordeel van de duidelijkheid. Ook buigt de politiek zich over de vraag of een tent ook nog beschouwd wordt als een terras en of er een maximumaantal bezoekers per horecazaak komt. Op sommige pleinen als de Korenmarkt in Gent of de Oude Markt in Leuven zou het anders erg druk kunnen worden.

Daarmee zou ons land sowieso iets soepeler zijn dan Nederland, waar de terrassen al vanaf 28 april opengaan. Daar kun je maar per twee aan tafel en zijn de zaken enkel open tussen 12 uur en 18 uur.

Testevents

Maar ook de cultuur- en evenementensector kijkt met een visadempje naar het komende Overlegcomité. Zit er ook voor deze zwaar getroffen branche een geleidelijke heropening? En hoe zit het nu met de testevents?

De virologische situatie blijft precair, maar dat geldt ook voor de economiscge situatie op het terrein. Al sinds maart vorig jaar bloedt de cultuur- en evenementensector. Op een beperkt aantal concerten en evenementen op kleine schaal vorige zomer na lag alle activiteit stil. Nu de vaccinatiecampagne onder stoom komt, droomt de sector eindelijk om de deuren weer open te gooien.

Vandaag zullen de verschillende ministers van Volksgezondheid van ons land al een eerste stap zetten. Ze zullen afspraken maken over hoe de komende weken testevents kunnen worden georganiseerd. Hoe gebeuren de sneltests vooraf? Hoeveel mensen kunnen maximaal deelnemen? Welke voorschriften zijn er wat betreft ventilatie? Telkens zullen de plaatselijke burgemeester, de bevoegde regionale minister (bijvoorbeeld van Cultuur, Sport of Jeugd) en de federale minster van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit) en binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V), het licht op groen moeten zetten.

Wie een evenement wil organiseren, kan zich kandidaat stellen. De bedoeling is dat het nu snel gaat. Onder meer in de Grenslandhallen in Hasselt wil Vlaanderen een feest voor 1.000 jongeren organiseren. De Brusselse KVS wil eveneens al voorstellingen houden, wat ingepast zou kunnen worden in het testkader. Ook bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd of een bioscoopbezoek kunnen aan bod komen. De bedoeling is om in mei en juni een dertigtal evenementen te organiseren.

In Nederland, waar al verschillende testevents werden gehouden, lag de nadruk meer op de praktische en logistieke haalbaarheid van de organisatie. Na afloop volgde bijvoorbeeld geen nieuwe coronatest bij de deelnemers. De insteek in ons land is meer wetenschappelijk, zo klinkt het in regeringskringen, met als doel te achterhalen op welke manier het virus wordt overgedragen. Het Overlegcomité, waar de verschillende regeringen samenkomen, zal vrijdag deze aanpak nog bekrachtigen.

‘Week van de waarheid’

Maar er is meer. De evenementensector heeft zelf een plan opgesteld hoe de verdere heropening er de komende weken en maanden moet uitzien. Normaal gezien zou de sector er gisteren mee naar buiten komen, maar die hult zich in stilzwijgen. “We zitten in de week van de waarheid”, zegt muzikant Frederik Sioen, een van de initiatiefnemers. “We willen de gesprekken met de politiek niet hypothekeren.”

Het plan is opgedeeld in vijf verschillende fases, die kunnen ingaan naarmate de bezetting op intensieve zorg en het aantal ziekenhuisopnames dalen, en de vaccinatiegraad stijgt. De sector zou al vanaf 8 mei evenementen buiten met tweehonderd mensen willen laten doorgaan, binnen met honderd, zo meldt Le Soir. Ter vergelijking: in het exitplan dat Alexander De Croo (Open Vld) vorige week voorstelde na het Overlegcomité is er sprake van culturele voorstellingen tot vijftig mensen buiten vanaf 8 mei. 

De gesprekken tussen politiek, de virologen en de sector zijn nog aan de gang, maar het ziet er niet goed uit. Dat gaf Franstalig minister van Cultuur Bénédicte Linard (Ecolo), zelf een voorstander van versoepelingen, aan in het parlement van de Franse Gemeenschap. Vooral vanuit de Waalse en Vlaamse regering dringen ze aan op een duidelijk perspectief, maar het federale niveau houdt de boot voorlopig af en lijkt niet van zins om vrijdag al grote beslissingen te nemen. Minister Vandenbroucke herhaalde gisteren in het parlement dat de druk op de intensieve zorgen erg groot blijft.