Direct naar artikelinhoud
NieuwsProces-Chauvin

Biden na veroordeling Chauvin: ‘Grote stap voorwaarts in mars naar gerechtigheid in de VS’

De Amerikaanse president Biden spreekt de natie toe na het vonnis in de zaak tegen ex-agent Derek Chauvin.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het vonnis in de zaak tegen de schuldig verklaarde ex-agent Derek Chauvin ‘een grote stap voorwaarts in de mars naar gerechtigheid in de Verenigde Staten’, maar tegelijkertijd noemde hij het ook een zeldzaam vonnis. 

“Niets kan hun broer, hun vader ooit terugbrengen”, zei Biden over de dood van George Floyd. Maar het vonnis van Derek Chauvin “kan een gigantische stap voorwaarts zijn in de opmars naar gerechtigheid in Amerika", klonk het in Bidens boodschap aan de natie. “Maar laten we duidelijk zijn: zo’n vonnis is ook veel te zeldzaam. Voor zoveel mensen lijkt het alsof er een unieke en buitengewone samenkomst van factoren nodig was.”

“Het was moord op klaarlichte dag en het trok de oogkleppen weg zodat de hele wereld het kon zien: het systemische racisme, een smet op de ziel van onze natie, een knie op de nek van gerechtigheid voor zwarte Amerikanen", zei Biden.

De president riep het land op om zich als Amerikanen te verenigen en geweld te voorkomen. "Er zijn mensen die de rauwe emoties van het moment willen uitbuiten, extremisten die geen interesse hebben in sociale gerechtigheid. We kunnen hen daarin niet laten slagen."

Biden had eerder op de dag, kort na het vonnis, al met de familie van George Floyd gebeld. In dat gesprek zei hij dat hij opgelucht was over de uitspraak van de jury. Ook nodigde hij de familie uit op het Witte Huis.

Bekijk de uitspraak in de zaak-Chauvin

Video wordt geladen...