Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

40 mensen zonder mondmasker bij ‘De Cooke & Verhulst Show’? Moet kunnen, vindt Play4

Opvallende afwezigen tijdens 'De Cooke & Verhulst Show': mondmaskers en plexiglas.Beeld vtm

Veertig mensen mogen iedere avond in de Play4-studio De Cooke & Verhulst Show volgen, zonder dat ze een mondmasker dragen. Het roept vragen op, maar volgens de regels die gelden voor de audiovisuele sector mag het.

Een hip decor, een enthousiast publiek van veertig uitverkorenen en een fraaie bloemlezing uit de haatmails die N-VA-politicus Ben Weyts ontving: de eerste aflevering van het Play4-programma De Cooke & Verhulst show spaarde maandag kosten noch moeite om de kijker een spetterend uur televisie voor te schotelen. Opvallende afwezigen tijdens de show: mondmaskers en plexiglas. Tijdens de opnames van het paradepaardje van de televisiezender is er schijnbaar geen plaats voor de zichtbare virusremmers. 

De eerste aflevering van De Cooke & Verhulst show zorgde om die reden meteen voor commotie. Want mag dat wel, zoveel mensen in een televisiestudio, terwijl er voor iedere burger strenge coronaregels gelden over hoeveel mensen je mag zien? Het staat ook in schril contrast met de culturele sector, die al maanden gesloten is. Toen de KVS onlangs aankondigde om vanaf volgende week weer theater op het podium te brengen, ook met vijftig man in de zaal, kreeg het theaterhuis meteen ook kritiek omdat het de regels zou overtreden.

Alleen, James Cooke en Gert Verhulst mogen iedere aflevering veertig mensen in het publiek plaatsen. Dat is immers toegestaan volgens het protocol dat de audiovisuele sector vorig jaar in samenspraak met medische experts uitwerkte. De branche kon lang rekenen op een wat soepeler regeling om publiek te ontvangen: zolang de televisiemakers mensen in bubbels opdeelden, voldoende verluchtten, afstand hielden, iedereen opvolgden… was veel mogelijk. Sinds vrijdag is er een update van de sectorgids: in de geüpdatete versie van de tekst staat dat producenten het publiek dat aanwezig is in hun studio tot ‘een minimum’ moeten beperken.

Hoe de audiovisuele sector hoort te bepalen hoe uitgebreid die minimumbezetting is, wordt niet uitgelegd in de tekst. “Programmamakers kunnen zelf beslissen hoeveel studiogasten ze willen uitnodigen. Elke avond veertig mensen ontvangen, is toegestaan als de andere veiligheidsmaatsregelen gevolgd worden en de oppervlakte dat toelaat”, zegt Jan Vermoesen, directeur van het Sociaal Fonds voor de Audiovisuele Sector Mediarte.

40 mensen zonder mondmasker bij ‘De Cooke & Verhulst Show’? Moet kunnen, vindt Play4
Beeld Play4

Lies Maesschalck, woordvoerder bij SBS Belgium (de eigenaar van Play4), verdedigt daarom de keuze om in iedere aflevering dat publiek te ontvangen: alle voorzorgsmaatregelen zijn immers getroffen en de protocollen worden strikt nageleefd. “De opnamestudio is met 800 vierkante meter ruim genoeg en wordt permanent geventileerd. Zowel voor als achter de schermen zijn er strikte maatregelen van toepassing. Mondmaskers gaan enkel uit als de camera’s draaien en de anderhalvemeter-regel is overal van toepassing, behalve tussen Gert en James die tot elkaars bubbel behoren. Er is ook een corona­manager aangesteld om toe te zien op de effectieve uitvoering ervan op de set.”

Rode Neuzen dag

Bij de VRT luidt het dat men liefst zo min mogelijk publiek ontvangt. Alleen bij de opnames van De ideale wereld zit er een beperkt publiek in de studio: bij elke uitzending zitten er twaalf tot zestien gasten in de studio. Zij zitten per bubbel en dragen een mondmasker. Sylvia De Doncker, woordvoerder van VTM, laat weten dat de commerciële zender de regels uit de vernieuwde sectorgids reeds opvolgt.

De discussie rond De Cooke & Verhulst show en de voorbeeldfunctie van het programma geeft wel opnieuw aan hoe gevoelig het onderwerp ligt. Het doet denken aan toen Nathalie Meskens eind vorig jaar een foto postte op de kappersstoel naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, terwijl op dat moment de kapsalons gesloten waren. Ook dat was volgens de regels voor de audiovisuele sector. De VRT kreeg al kritiek omdat gasten in duidingsprogramma’s zonder mondmasker aan tafel zaten, en de Open Vld kreeg de wind van voren toen die voor haar nieuwjaarsreceptie in een tv-studio-achtige setting zat.