Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Super League loopt leeg: ook Atlético en Italiaanse clubs trekken zich terug

Super League loopt leeg: ook Atlético en Italiaanse clubs trekken zich terug
Beeld AP

Andrea Agnelli, de voorzitter van de Italiaanse club Juventus en een van de drijvende krachten achter Super League, denkt dat het op dit moment afgelopen is voor het Europese toptoernooi. Zes Engelse clubs hebben zich na heftige protesten teruggetrokken, ook Atlético Madrid en de drie Italiaanse clubs stappen nu uit het project.

Grote clubs dreigen de Uefa al jaren met het oprichten van een eigen competitie, omdat ze willen dat de Champions League lucratiever voor ze wordt. Deze week leek het er ook van te komen toen twaalf clubs uit Spanje, Italië en Engeland de Super League aankondigden. In deze Europese topcompetitie naar Amerikaans model zouden ze elk jaar gegarandeerd meespelen, en ze zouden er naar verwachting ook meer geld mee verdienen.

De reactie van liefhebbers, voetbalbonden en zelfs politici, waaronder de Britse premier Johnson, was fel. Voetbalfans vreesden uitholling van hun nationale competities als de clubs geen noodzaak meer zouden voelen om hierin goed te presteren, aangezien ze toch wel zouden meedoen aan een Europees toptoernooi. 

De Uefa dreigde deelnemers van de nieuwe competitie uit Europese en nationale competities te zetten. De zes Engelse clubs bezweken onder de druk en trokken zich terug. Vandaag volgden eerst de Spaanse koploper Atlético Madrid en daarop het Italiaanse Internazionale hun voorbeeld. wat later volgende ook die andere Italiaanse clubs, AC Milan en Juventus.  Daarmee zijn alleen Real Madrid en Barcelona officieel nog over, hoewel ook Barcelona ernstig zou twijfelen.

Hoewel zijn club er dus uit stapte, blijft Agnelli achter het idee van de Super League staan. ‘Ik blijf overtuigd van de schoonheid van dit project’, zei hij.