Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Vande Lanotte blijft El Kaouakibi verdedigen: ‘Dit is simpelweg iemand opzettelijk beschadigen’

Vande Lanotte blijft El Kaouakibi verdedigen: ‘Dit is simpelweg iemand opzettelijk beschadigen’
Beeld BELGA

Sihame El Kaouakibi is met onvolledige informatie onterecht aan de publieke schandpaal genageld. Dat is de conclusie van het tegenrapport dat advocaat Johan Vande Lanotte woensdag tijdens een persvoorstelling voorstelde. 80 procent van het betwiste bedrag van 450.000 euro zou ‘perfect te verklaren zijn’.

, en

Volgens de voormalige vicepremier heeft de bewindvoerder van Let’s Go Urban, advocate Annemie Moens, in haar verslag niet expliciet gezegd dat 450.000 euro aan subsidies zijn afgewend en doorgesluisd naar El Kaouakibi, terwijl dat publiekelijk wel zo wordt voorgesteld. Volgens Vande Lanotte is 80 procent van het betwiste bedrag van 450.000 euro perfect te verklaren, maar voor een som van 93.000 euro is er meer onderzoek nodig. “De feiten tonen niet aan dat hier kosten zijn afgewend.”

Vande Lanotte: “Overigens kan op vandaag niemand deze stelling met voldoende zekerheid of waarschijnlijkheid bevestigen of ontkennen. Daarvoor zijn er te veel tegenstrijdigheden, ontbreken essentiële bewijsstukken en is het hele proces van woord en tegenwoord niet ernstig gevoerd. De enige manier om tot een conclusie te komen is een diepgaand forensisch onderzoek.”

Over het vastgoed van El Kaouakibi zegt Vande Lanotte dat “de berichtgeving daarover niet genegeerd kan worden”, hoewel dat op zich “een privé-aangelegenheid” is. “Er werd gesproken van 2,5 miljoen aan vastgoed zonder lening”, maar dat klopt niet, klinkt het. “De leninglast die met deze goederen verbonden is, bedraagt op vandaag ongeveer 2,05 miljoen euro of 82 procent.”

Lekken naar de pers

Hij hekelt ook de vele lekken uit het dossier en de audit richting de pers, waardoor er “geen eerlijk proces meer mogelijk is”. “Er wordt een stelling ingenomen, en pas dan contact opgenomen met de raadslieden. Hetzelfde gebeurt met het auditverslag van de stad. Donderdag komt dat in de pers, vrijdag op schepencollege, en op maandag kunnen de gemeenteraadsleden het inkijken. Sihame El Kaouakibi wordt echter gevraagd snel te antwoorden, maar krijgt de audit zelf niet wegens ‘niet relevant’. Maar het is wel relevant om in de pers te komen. Het in de pers voeren van een proces is fout, zo eenvoudig is het. Dit is een vorm van bewuste beschadiging. Eerst moet ze aan de schandpaal, dan pas kan ze (niet) reageren. Dit is simpelweg iemand opzettelijk beschadigen.”

Lees ook

El Kaouakibi’s organisatie Let’s Go Urban dreigt zaal te verliezen en ‘de kas is leeg’

Kan het Antwerps stadsbestuur verantwoordelijkheid ontlopen in zaak Let’s Go Urban?

El Kaouakibi ligt al een tijdje onder vuur voor mogelijk gesjoemel met subsidies. Begin februari werd bij haar Antwerpse vzw Let’s Go Urban een voorlopig bewindvoerder aangesteld. Het gaat om de Antwerpse advocate Annemie Moens, die sindsdien een reeks verdachte transacties tussen de vzw’s en privébedrijven van El Kaouakibi heeft aangekaart.

Eerder gaf El Kaouakibi al aan dat voor alle geldstromen “een volstrekt aanvaardbare verklaring” bestaat, maar de argumentatie daarvoor liet op zich wachten. Vande Lanotte werkt daarvoor aan een rapport, dat dus vandaag zal worden voorgesteld.

Het advocatenteam van Sihame El Kaouakibi verzette zich gisteren voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren tegen een mogelijke verlenging van het drie maanden durende mandaat dat Moens in februari kreeg en dat op 2 mei afloopt. De advocaten van de drie bestuurders die uit de Raad van Bestuur ontslag namen, willen echter een verlenging zodat de vzw kan blijven voortwerken onder toezicht van de voorlopige bewindvoerder. Op 27 april doet de ondernemingsrechtbank van Tongeren een uitspraak in deze zaak.