Faillissemententsunami hangt boven Europa: ‘Meer dan 200.000 bedrijven halen eind 2022 niet’

Het spookbeeld van een faillissemententsunami hangt boven Europa. Meer dan 200.000 bedrijven in de vier grootste landen van de regio worden bedreigd wanneer de financiële noodhulp straks opdroogt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Alessandro Infelise Zhou en Ruben Segura-Cayuela van de Bank of America.

De Britse krant Daily Telegraph kreeg de studie in handen. Daarin wordt gewaarschuwd voor de verdwijning tegen eind 2022 van 1 tot 3 procent van alle bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De Europese economie zou zo blijvende littekens overhouden aan de pandemie.

Faillissementen in heel Europa zijn tot dusver beperkt gebleven door honderden miljarden aan steunmaatregelen om bedrijven in leven te houden, waardoor bedrijfsfaillissementen kunstmatig werden gedrukt, merken de auteurs op. Tussen juli en september vorig jaar is het aantal faillissementen met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens beide auteurs ‘mag het aantal gerapporteerde faillissementen voorlopig nog laag zijn, maar wachten op langere termijn wel degelijk economische littekens om de hoek’.

Spaanse economie kwetsbaarst

Volgens hun berekeningen zou ongeveer 2,5 procent van de 3,1 miljoen Spaanse bedrijven – of 76.000 stuks – tegen eind volgend jaar failliet kunnen gaan, waardoor de Spaanse economie het grootste slachtoffer van het EU-kwartet zou worden. Ook lopen ongeveer 59.000 bedrijven in Frankrijk gevaar, nog eens 57.000 in Italië en ook 27.000 in Duitsland. De auteurs baseerden zich op cijfers van Eurostat over het aantal actieve bedrijven in 2018.

Vooral de Spaanse economie is dus kwetsbaar. Die is afhankelijk van het toerisme en de Banco de España waarschuwde in februari al dat meer dan tweederde van de horeca mogelijk failliet zal gaan als gevolg van de pandemie, tenzij de toeristen terugkeren.

Het onderzoek sluit aan bij waarschuwingen van de Europese Centrale Bank. Die stelt dat ‘een aanzienlijk aantal bedrijven gedwongen zou kunnen worden het faillissement aan te vragen, indien de (hulp)maatregelen te vroeg worden opgeheven of indien de voorwaarden voor bankleningen worden verstrengd’.

Meer