Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoedseladvies WWF

Het WWF-dieet: duurzamer en gezonder maar niet duurder

Belgen zouden maar twee keer per week vlees mogen eten en steeds minder zuivel en sterk bewerkte producten.Beeld © Zoonar.com/Katerina Solovyeva

Slechts twee keer per week vlees eten en meer groenten, fruit en plantaardige producten. Door anders te eten, kunnen consumenten gezonder eten en de klimaatimpact van hun voedselpatroon met de helft verkleinen, zonder dat het meer kost. Dat blijkt uit onderzoek dat WWF liet uitvoeren. 

De voedselketen heeft een flinke impact op het klimaat en op de biodiversiteit. Om de ecologische voetafdruk van het productieproces te verkleinen, stelt WWF daarom Eat4Change voor. Met het project, dat steun krijgt van de Europese Unie, wil de instelling inwoners van acht Europese landen aanzetten om hun eetgewoonten duurzamer te maken.

De organisatie schuift nu een onderzoek naar voren waarmee ze haar argumenten voor een evolutie naar een voedselpatroon met een kleinere klimaatimpact kracht wil bijzetten. Wetenschappers ontdekten namelijk dat het mogelijk is om een ‘geoptimaliseerd dieet’ samen te stellen waarin etenswaren betere nutriscores halen en dat ook gezonder is dan de voeding die Belgen momenteel consumeren. Een meerprijs voor de consument is er niet en de impact op het klimaat en de biodiversiteit is groot.

“Met het Duurzaam Winkelmandje daalt het landgebruik met een derde en is er meer ruimte beschikbaar voor natuur of duurzame vormen van landbouw. Daarnaast neemt de pollutie af, wat de waterkwaliteit in beken en rivieren ten goede komt”, zegt Titus Ghyselinck, programmamanager voeding en landbouw bij WWF. 

Het dieet dat WWF voorstelt, is gezond en ecologisch, maar veronderstelt wel dat veel mensen hun eetgewoonten volledig omgooien. In het voorstel van de organisatie worden Belgen flexitariërs en eten ze nog twee keer per week vlees. Daarnaast neemt de consumptie van zuivelproducten en sterk bewerkte producten af. In plaats daarvan komen  groenten, fruit en plantaardige producten die volgens WWF een duurzaam en nutritioneel alternatief voor dierlijke eiwitten bieden.

WWF gelooft dat overheden en detailhandels een belangrijke rol kunnen spelen en roept hen daarom op om het brede publiek aan te zetten om meer duurzame keuzes te maken.