Marc Coucke redt Sporting Anderlecht in nieuwe miljoenendeal, club zoekt extra aandeelhouders

Hoofdaandeelhouder Marc Coucke zet een groot deel van zijn leningen aan Sporting Anderlecht om in aandelen, waardoor de schuldenberg van paars-wit aanzienlijk slinkt. De club gaat ook op zoek naar 25 miljoen euro vers kapitaal en stelt zich daarbij open voor de komst van nieuwe aandeelhouders.

‘Anderlecht is virtueel failliet’, was een veelgehoorde analyse, nadat de club recent bevestigde na de afrekening van vorig seizoen liefst 116,7 miljoen euro schulden te torsen. Het jaarverlies liep op tot 36,4 miljoen euro. Om ‘continuïteitsproblemen’ te voorkomen, stemde het bestuur van Anderlecht in met twee noodingrepen:

  • De jonge sterspeler Jeremy Doku moest getransfereerd worden om ‘een significante meerwaarde’ te bekomen voor het boekjaar 2021
  • De aandeelhouders gingen een financieel meerjarenplan opstellen, waarbij gemikt werd op vers kapitaal of leningen van aandeelhouders

Doku werd in oktober verkocht aan het Franse Rennes. Er circuleerde een transferbedrag van 26 miljoen euro. Maar op het tweede luik, het financieel herstelplan, bleef het lang wachten door ruzies binnen de raad van bestuur. Er volgden verscheidene herschikkingen, zowel in het aandeelhouderschap als in het management.

Gisteravond kwam het eindelijk toch tot een akkoord tussen de aandeelhouders. ‘De raad van bestuur heeft unaniem de kapitaalverhoging goedgekeurd, die de club moet toelaten om opnieuw financieel gezond te worden’, meldt Sporting Anderlecht in een persbericht.

Hoofdaandeelhouder Marc Coucke doet eerst een belangrijke inspanning. Hij gaat ‘een groot deel’ van zijn uitstaande leningen aan Anderlecht omzetten in aandelen. Dat moet de schuldenberg aanzienlijk doen slinken. Volgens Het Laatste Nieuws zet Coucke voor 37 miljoen euro aan leningen om, op een totaal van 50 miljoen euro. Het is maar de vraag of hij dat geld ooit terug zal zien. Door de omzetting versterkt hij wel zijn positie als grootste aandeelhouder.

Nieuwe aandeelhouders?

In een tweede stap gaat paars-wit op zoek naar 25 miljoen euro vers kapitaal. Het is niet noodzakelijk zo dat de huidige aandeelhouders – het meerderheidsblok rond Marc Coucke dat momenteel circa driekwart van het kapitaal bezit en de historische aandeelhouders rond Michael Verschueren – dat extra geld gaan ophoesten. Anderlecht zet de deur officieel open voor bijkomende aandeelhouders. ‘De huidige aandeelhouders sluiten niet uit dat er bij deze operatie ook nieuw kapitaal wordt aangetrokken.’

De kapitaalverhoging wordt bevestigd op de algemene vergadering van 29 juni. De financiële injectie ‘moet het management van RSCA toelaten om de weg terug naar de top voort te zetten’, klinkt het nog.

Meer