Mogen we versoepelingen stilaan vergeten nu cijfers maar niet zakken? “We hebben ons in nesten gewerkt”

Het aantal besmettingen stijgt – weliswaar met slechts één procent – maar toch zijn de experten er niet gerust op. Want op 19 april werden meer dan 5.200 besmettingen geregistreerd, en het is sinds maart geleden dat we op één dag tijd zoveel besmettingen telden. Het aantal patiënten op een afdeling intensieve zorg blijft eveneens zorgwekkend hoog. “We hebben ons in de nesten gewerkt met de versoepelingen”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Laurence Torck

Het aantal bevestigde besmettingen stijgt opnieuw licht. Met gemiddeld 3.479 nieuwe gevallen per dag tijdens de periode van 12 tot 18 april is er sprake van een stijging met 1 procent. Op zich niets om ons zorgen over te maken, lijkt het. “Maar als we verder inzoomen op die cijfers, dan zien we dat ze wel verontrustend zijn. Maandag zagen we zelfs meer dan 5.200 besmettingen, een cijfer dat nog kan stijgen”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Dat het aantal besmettingen stijgt, zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat de scholen opnieuw open zijn. “De besmettingen worden nu beter opgepikt door de CLB’s. Het aantal testen neemt toe en dus is er een effect op het aantal besmettingen bij kinderen en tieners. Er is nu meer controle, maar we moeten het dus in de gaten houden”, zegt Van Gucht.

Invloed van zelftest

Ook de positiviteitsratio, dat het aantal positieve testen aangeeft, blijft ontzettend hoog. 9,7 procent van de afgelegde testen is namelijk positief. Bij jongeren tussen 10 en 19 jaar ligt dat zelfs op 19 procent. Veel te hoog, vindt Geert Molenberghs, al moet er volgens de biostatisticus ook een kanttekening worden gemaakt: “We mogen de zelftesten niet vergeten. Hierdoor worden veel negatieve testen niet geregistreerd. Mensen die positief testen, doen een PCR-test. Maar wie negatief test, zal dat niet altijd doen. Omgekeerd kan het zijn dat mensen die positief testen gewoon in isolatie gaan en geen PCR-test meer afnemen. Het is dus niet echt duidelijk in welke mate die testen een rol spelen, maar het zal misschien wel iets doen met dat resultaat.”

LEES OOK:Erika Vlieghe blijft voorzichtig over versoepelingen voor volledig gevaccineerden: “Geen verwarring creëren”

Langer op intensieve

Maar naast de lichte stijging van het aantal besmettingen zijn het vooral de ziekenhuisopnames en het aantal mensen op een dienst intensieve zorg dat de experten zorgen baart. “Dinsdag zagen we zelfs 303 opnames, een cijfer dat we al in twee weken niet meer gezien hebben. Het kan te wijten zijn aan het weekendeffect, maar het kan mogelijk ook wijzen op een stijging”, legt Van Gucht uit.

Op de afdelingen intensieve zorg in ons land blijft de druk ook erg hoog. Bijna alle ziekenhuisbedden zijn namelijk bezet. En het ziet er volgens viroloog Marc Van Ranst niet naar uit dat dat cijfer snel zal dalen: “De ratio tussen het aantal hospitalisaties en de mensen op intensieve is ook aan het veranderen. Vroeger was dat één op de zes, nu is het al één op de vier die op intensieve ligt. De mensen op intensieve zorg zijn ook wat jonger, dus alles wordt nu uit de kast gehaald om ze te redden omdat ze zwaardere behandelingen aankunnen. Maar dat wil dus ook zeggen dat ze er langer blijven liggen.”

Toch is er ook een lichtpuntje: het aantal overlijdens zakt lichtjes verder. Al ligt ook dat cijfer volgens Van Ranst op een plateau. “Eigenlijk is het erg dat we het gewoon zijn geworden dat veertig mensen per dag sterven. Dat is echt niet oké, want dat is elke dag gelijk aan een Heizeldrama of de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, waar we jaren later nog over spreken. En nu lijkt het alsof er niets aan de hand is en het heel normaal is”, zegt Van Ranst.

LEES OOK: Vlaamse bedrijven vragen om vaccinaties op de werkvloer

“Niet versoepelen en extra maatregelen”

Het gaat dus nog niet de gewenste kant op met de coronacijfers en dat kan ook een invloed hebben op de versoepelingen van 8 mei en begin juni. Want voor de terrassen open gaan op 8 mei, moet eerst de druk op intensieve zorg voldoende zijn afgenomen. Voor versoepelingen in juni moeten er minder dan 500 mensen op intensieve liggen. “Daar hebben we ons in de nesten gewerkt. Want ofwel hou je je aan een drempel of je houdt je aan een datum. Maar versoepelen op 8 mei met deze cijfers, dat wordt moeilijk”, zegt Van Ranst.

Ook Steven Van Gucht kijkt angstig naar de versoepelingen die binnen twee weken zouden moeten plaatsvinden. “Die versoepelingen houden een risico in. En misschien nog meer omdat ze aangekondigd worden. De mensen denken op voorhand dat alles goed gaat en zijn nu zelf al wat aan het versoepelen.”

Marc Van Ranst ziet alvast drie mogelijkheden voor 8 mei: “Er is geen enkel scenario waar iedereen vrolijk van wordt. Maar je kan beslissen om extra maatregelen te nemen om die cijfers eindelijk te laten zakken, wat we al hadden voorgesteld voor de paasvakantie. Dat zou nu ook de moedige oplossing zijn, maar dat ligt in politiek zeer moeilijk. Je zou kunnen opteren om geen extra maatregelen te nemen en dan ook niet te versoepelen. Of je kan ‘fuck it’ zeggen en gewoon versoepelen en hopen dat de vaccinaties iets veranderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER