Op 21 april had de Russische ambassadeur Aleksandr Zmeyevskiy nog een meeting met de Tsjechische Buitenlandminister Jakub Kulhanek in Praag.
Volledig scherm
Op 21 april had de Russische ambassadeur Aleksandr Zmeyevskiy nog een meeting met de Tsjechische Buitenlandminister Jakub Kulhanek in Praag. © EPA

Diplomatiek geschil tussen Praag en Moskou: Tsjechisch ultimatum aan Rusland verstreken

Het ultimatum waarvoor Tsjechië Rusland gesteld heeft, is donderdagmiddag om 12 uur afgelopen. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhanek had het Kremlin opgeroepen om tegen dan alle uitgewezen diplomaten naar de Tsjechische ambassade in Moskou te laten terugkeren. Dat is niet gebeurd. Ook de NAVO-landen hebben donderdag de acties van Rusland aan de kaak gesteld, maar ze hebben geen concrete maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van Tsjechië.

13 reacties

  • Patrick Dewael

    3 jaar geleden
    @Hendrik Goris, het is niet omdat iemand iets zegt dat het ook juist is. Daarvoor moet er een onafhankelijk onderzoek komen en bewijzen verzameld worden. Zo ook met betrekking tot het neerhalen van MH17. Je kan het onderzoek dat gevoerd door NL en OE moeilijk onafhankelijk noemen, het zijn 2 betrokken partijen en OE is zelfs een verdachte.
  • Luc Lepoudre

    3 jaar geleden
    De reactie van Rusland mag er zijn: "Tsjechië kan die toon houden voor op de vergaderingen van de Navo". We kennen ondertussen de propagandaspelletjes: Rusland vergiftigt, schiet burgervliegtuigen neer, om maar te zwijgen van de M16-agent Navalny enz. Goed is dat Rusland de Westerse grote mond nu lik op stuk geeft.
  • Koenraad Praille

    3 jaar geleden
    Dat de europese expansiedrang vroeg of laat een weerbots zal krijgen is normaal, Na de krisis in de sovietunie heeft europa een annexatie beleid gevoerd! Nu Rusland weer wat beter staat reageren ze,... Terecht ?
  • Yves De Groote

    3 jaar geleden
    Als het echt bewezen is dan bepaalde mensen hiervoor verantwoordelijk zijn dan moeten die voor de rechtbank komen. Nu is het duidelijk dat Tsjechië geen bewijzen heeft en enkel een politiek spelletje speelt onder druk van de NAVO.
  • johan fransaert

    3 jaar geleden
    zolang Putin het daar voor het zeggen heeft zal Rusland de grenzen blijven aftasten om te zien hoever hij kan gaan, het westen kan niet anders dan zicht heel beduchtzaam op te stellen tegenover de Russische federatie.