Direct naar artikelinhoud
Nieuws

20 buitenlandse studenten in Aalst en Leuven besmet met Indiase variant: ‘Enkelen waren al gevaccineerd’

De studenten zijn sinds begin april in ons land om een opleiding Verpleegkunde te volgen.

Twintig studenten uit India die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, zijn besmet met de Indiase variant van het coronavirus. Volgens Het Nieuwsblad zijn er ook al vier gevallen gemeld bij mensen die niet gereisd hebben, onder meer in Schoten en Deurne.

en

Het gaat om 11 van de 21 studenten die in Aalst verblijven en 9 van de 22 in Leuven. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Burgemeester van Aalst Christoph D’Haese en burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani hebben het nieuws bevestigd aan persagentschap Belga.

De studenten zijn sinds begin april in ons land om hier een opleiding Verpleegkunde van een jaar te volgen om aan de slag te gaan in de woonzorgcentra, legt D’Haese uit. De elf studenten in Aalst zitten sinds hun aankomst in quarantaine. “Ze hebben zich niet gemengd onder de bevolking. Uiteraard blijft deze quarantaine nu strikt gecontroleerd door de politie. De studenten mogen onder geen beding hun woningen verlaten.” De Aalsterse veiligheidscel volgt de situatie op de voet op.

Burgemeester Ridouani bevestigt dat er in Leuven 9 van de 22 studenten positief hebben getest op de Indiase variant. “Net als in Aalst zitten de studenten bij ons in quarantaine. De lokale politie controleert en ons crisisteam volgt ook hier de situatie streng op. We staan ook in contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.”

Lees ook

Opinie. Hoe tweede covidgolf in India volledig uit de hand loopt

Interview. ‘Een aantal van de Indiase studenten was al gevaccineerd. Toch zijn ze besmettelijk

Achtergrond. Pandemie laait op in India: hoeveel invloed heeft de nieuwe, ‘Indiase’ variant?

 De studenten zijn op 12 april aangekomen op de luchthaven Charles De Gaulle in Parijs en dan met de bus naar België gereisd, legt viroloog Marc Van Ranst uit aan Radio 1. “Op de bus is er een superverspreider geweest die hen geïnfecteerd heeft, want vijf dagen later, op 17 april worden de eerste studenten ziek”, vertelt de viroloog. Die zijn getest, de sequencing is gebeurd en dan hebben we vastgesteld dat het om de Indische variant ging.” Van Ranst voegt er ook aan toe dat verschillende besmette studenten al gevaccineerd waren. Het is nog niet duidelijke welke vaccins dat dan waren. 

Volgens Het Nieuwsblad zijn er ook al vier gevallen gemeld bij mensen die niet gereisd hebben. Twee daarvan werden vastgesteld in Vlaanderen, namelijk Schoten en Deurne.

In India stromen de ziekenhuizen vol met coronapatiënten. Plaatselijke experten maken zich zorgen over een ‘Indiase variant’, die besmettelijker zou zijn en patiënten zwaarder ziek zou maken. In de laatste 24 uur 312.000 zijn er nieuwe besmettingen vastgesteld, een wereldrecord. De voorbije week stierven gemiddeld 1.300 mensen per dag aan het coronavirus in India.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.