Direct naar artikelinhoud
InterviewMarc Van Ranst

‘Een aantal van de Indiase studenten was al gevaccineerd. Toch zijn ze besmettelijk’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld BELGA

Een groep van 43 studenten uit India die naar Leuven kwam voor een verplegersopleiding, zit in quarantaine. Ze zijn besmet met de Indiase variant. Viroloog Marc Van Ranst: ‘Een van hen zal door de mazen van het testnet geglipt zijn en de rest besmet hebben.’

Een bus studenten bracht de Indiase coronavariant naar België. Wat is er gebeurd?

“Op 12 april zijn 43 studenten uit India geland op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Ze zijn van daaruit met de bus naar Leuven gereden. Gedurende die rit heeft naar alle waarschijnlijkheid een klassiek spreading event plaatsgevonden. Een van hen moet besmet geweest zijn en de airco in de bus zal niet voldoende gewerkt hebben. Tijdens hun verplichte quarantaine is een aantal van hen symptomen beginnen te vertonen. Twintig van de studenten zijn besmet. Na een DNA-analyse hebben we kunnen vaststellen dat zij besmet zijn met de Indiase variant.”

Werden zij niet getest voor ze konden reizen?

“Op dit moment weten we dat ze getest werden voor vertrek. De PCR-testen waren negatief. Ook bij hun aankomst op Charles de Gaulle hebben ze een test ondergaan. Ook die was negatief. Een van hen zal door de mazen van het testnet geglipt zijn. Die persoon heeft in de loop van de reis de anderen besmet. 

“Het gaat om jonge studenten die hier hun verpleegkundige opleiding kwamen voortzetten. Zij hebben alle quarantainemaatregelen netjes nageleefd. Een aantal van hen vertoont symptomen en voelt zich niet honderd procent. We maken ons niet echt zorgen om hun gezondheid. Wat wel opviel, is dat een aantal onder hen al gevaccineerd werd, waarschijnlijk met Covishield, het Indiase vaccin. Toch zijn ze besmettelijk en ontwikkelen ze symptomen.”

Wil dat zeggen dat het vaccin niet werkt tegen de Indiase variant?

“We moeten verder onderzoek doen. We verwachten dat er nog studenten positief testen in de komende dagen. Om goed te begrijpen wat er precies gebeurd is, hebben we nog wat tijd nodig. Alles verloopt bovendien via tolken. Die studenten werken enorm goed mee. De status van de Indiase variant verandert van ‘a variant of interest’ naar ‘a variant of concern’. Dat betekent dat hij verder en met meer aandacht onderzocht zal worden.”

Moeten we extra maatregelen nemen om deze variant buiten te houden?

“Je wilt alleszins vermijden dat hij begint te circuleren in onze regio. Op dit moment zijn er in totaal 24 gevallen ontdekt. Het gaat allemaal om zogenaamde importgevallen, mensen die de ziekte meebrachten uit het buitenland. Dit gaat om mensen die zich aan de regels hebben gehouden.

“Het Verenigd Koninkrijk heeft al beslist om India op de rode lijst te zetten. Dat wil zeggen dat iedereen die in de laatste tien dagen in India is geweest, het land niet in mag. Mensen die kunnen bewijzen dat ze in het VK wonen en uit die regio komen, moeten vanaf morgenochtend verplicht tien dagen in quarantaine in een hotel.”

Hoe gaat het ondertussen in India?

“Met meer dan 300.000 nieuwe besmettingen en 2.000 sterfgevallen per dag bevindt het land zich in een zeer precaire situatie. En dan moet je weten dat zij minder testen dan wij. Of die hoge cijfers exclusief te wijten aan die Indiase variant, is niet duidelijk. Mensen zijn er ook coronamoe en men heeft heel veel versoepelingen doorgevoerd.”