Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

► Dronebeelden brengen immense brand Brecht in beeld: rook verspreidt zich over Antwerpen

► Dronebeelden brengen immense brand Brecht in beeld: rook verspreidt zich over Antwerpen
Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Vrijdagmiddag is er een grote brand uitgebroken op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in Brecht. De brandweer rukte massaal uit en zette zelfs blushelikopters in. De rook heeft zich over de stad Antwerpen en het Waasland verspreid. Rond 21.30 kreeg de brandweer het vuur stilaan onder controle, al waren er nog steeds een aantal vuurfronten te bestrijden. De provinciale fase van het rampenplan is intussen niet langer van kracht, maar ongeveer 100 brandweermannen blijven de hele nacht blussen. 

en

Bekijk hier dronebeelden van de immense brand in Brecht:

Video wordt geladen...

De brand situeert zich op het grondgebied van Brecht. Er is een grote rookpluim zichtbaar op kilometers afstand. “De brand is ontstaan na een militaire schietoefening”, zegt burgemeester van Brecht, Sven Deckers. De rook verspreidde zich al snel tot in Antwerpen en Waasland, waar een duidelijke brandgeur hing. De brandweer vroeg alle inwoners ramen en deuren gesloten te houden bij hinder en de ventilatie uit te schakelen. Provinciegouverneur Cathy Berx nam deze namiddag de leiding toen de provinciale fase van het rampenplan werd afgekondigd. 

Op het terrein zijn 180 krachten met man en macht aan het blussen. Er zijn ook twee Nederlandse en een Belgische blushelikopter ingezet. Het gebied is in bezit van Defensie, maar wordt in opdracht van het leger wel beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Er is toch al meer dan 300 hectare afgebrand. Voornamelijk open heide, maar het is ook al wel de bossen ingetrokken”, schetst Jop Hermans, regiobeheerder Antwerpse Kempen van het ANB.

De brandweer en de gouverneur vermoeden dat het blussen nog zeker tot deze nacht, mogelijk tot morgenvroeg, zal duren.

“Er vielen vooralsnog geen gewonden, maar de brandweerlieden moeten wel voorzichtig zijn omdat de wind soms draait”, zegt Berx. “We hebben alvast een 4x4-ambulance ter plaatse om snel hulp te kunnen bieden indien nodig.”

Evacuatie

Ondertussen wordt ook in kaart gebracht welke landbouwbedrijven en woningen er in de buurt liggen om eventueel later te evacueren indien nodig. Inwoners uit de buurt die echt een brandgeur waarnemen, worden aangeraden binnen te blijven en zeker ramen en deuren gesloten te houden.” 

Omstreeks 17 uur werd vrijdag beslist om camping Keienven te evacueren. De camping en wijk in kwestie liggen aan de zuidwestelijke zijde van het gebied, in Wuustwezel. Het gaat om camping Keienven en de straten Pauwendreef, Reigersdreef, Hoge Heide, Fazantendreef en Everdijkruis en de Arthur Boelstraat van de Fazantendreef tot aan het einde van het militair domein. Op het grondgebied van Brecht wordt ook de Kreolienstraat ontruimd. Aan de bewoners wordt gevraagd om de instructies van de politie ter plaatse te volgen.

De gouverneur benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en er geen onmiddellijk brandgevaar is voor de buurt in kwestie. Tegen elf uur in de avond was de provinciale fase van het rampenplan niet langer van kracht.

Evacuatie
Beeld Photo News

De immense rookwolk was zelfs te zien op satellietbeelden. Een overvliegende satelliet van de NASA legde de rookwolk vast die richting Antwerpen-stad, de aangrenzende districten en Sint-Niklaas in het Waasland waait.  

Twitter bericht wordt geladen...

De rookpluim is op kilometers afstand te zien.Beeld Ewoud Meeusen