Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Crisiscentrum waarschuwt in aanloop naar Overlegcomité: ‘Niet veraf van Italiaanse toestanden’

Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige en Psychosociale Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid, nam het woord tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.Beeld Crisiscentrum

In aanloop naar het Overlegcomité, dat later vandaag plaatsvindt, waarschuwde het Crisiscentrum vanochtend voor de precaire situatie in de ziekenhuizen. Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige en Psychosociale Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid, bracht een bijzonder zware boodschap: ‘We zijn niet veraf van Italiaanse toestanden in onze ziekenhuizen.’

De persconferentie van het Crisiscentrum focuste vandaag uitzonderlijk enkel op de situatie in de ziekenhuizen. Voor de gelegenheid werd ook afgeweken van de gebruikelijke formule, en waren het niet de woordvoerders van het Crisiscentrum die het woord namen. 

De situatie in de ziekenhuizen is dan ook fragiel, klonk het. En dat is een moeilijke boodschap, nu het Overlegcomité zich deze namiddag buigt over de aankomende versoepelingen voor onder andere horeca en cultuur. Een van de vooropgestelde voorwaarden om vanaf volgende maand tot die versoepelingen te kunnen overgaan, was immers dat de situatie in de ziekenhuizen ‘duurzaam zou verbeteren’.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Fragiel

Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige en Psychosociale Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid, voerde het woord: “De situatie in onze ziekenhuizen is zeer fragiel. In de nacht van zondag op maandag werden we daarmee geconfronteerd, na een zware brand in Brussel met verschillende zwaargewonden. Het was puzzelen om voor al die mensen een bed te vinden op intensieve zorgen.”

“Vandaag is er niet in elk ziekenhuis nog een vrij bed op intensieve zorgen beschikbaar”, schetste hij de situatie. “Bovendien hebben we voor brandwonden slechts twee plaatsen voor volwassenen en twee voor kinderen. Een zware brand of een zwaar verkeersongeval zijn voldoende om deze bedden te vullen. En spijtig genoeg: een ongeluk kan ieder van u overkomen, en altijd.”

Nu al worden patiënten niet zelden noodgedwongen opgevangen in een ziekenhuis aan de andere kant van het land. Maar ook evacuaties naar het buitenland zijn de komende tijd niet uitgesloten. Ons land nam daarvoor al contact op met Duitsland, waar Belgische patiënten opnieuw welkom zijn.

Zorgpersoneel

Bedden zijn niet het probleem, legt het diensthoofd uit. “Die hebben we. Maar om over een bed op intensieve zorgen te kunnen spreken, heb je ook infrastructuur nodig, en logistiek. Een kamer, een bed, toestellen, spuitpompen, perfusiepompen, monitors. En er moeten ook handen aan het bed zijn. Het probleem is het gebrek aan personeel om die bedden te kunnen inzetten.”

“Al meer dan een jaar vragen wij aan het personeel in de zorg om boven zichzelf uit te stijgen. Al meer dan zes maanden vragen wij aan het personeel op intensieve zorgen om aan 110 procent te presteren. Al meer dan een maand vragen wij aan dat personeel om meer dan 130 procent te presteren. Aan die mensen vragen om nog meer te doen, kan niet meer. Ik wil hen nogmaals bedanken voor de bovenmenselijke prestatie die zij leveren. Zij houden het systeem vandaag nog recht. Maar ze rekenen ook op jullie hulp”, sprak hij de bevolking aan. “Wees solidair met het personeel in de zorg, respecteer de regels. Samen met de vaccinatie zullen die ervoor zorgen dat mensen niet naar het ziekenhuis moeten.”

Italië

Van der Auwera verwees tot slot naar de vreselijke beelden die ons vorig jaar bereikten vanuit de Italiaanse ziekenhuizen. Nog voor het coronavirus ook bij ons in alle hevigheid uitbrak, lagen de ziekenhuizen in Italië - inclusief de gangen - overvol, en moesten zorgverleners moeilijke keuzes maken. Ook hier werd gevreesd voor gelijkaardige scenario’s, maar zover kwam het tot nu toe niet. 

“Die vreselijke beelden staan op ons netvlies gebrand”, aldus het diensthoofd. “Wij doen sinds meer dan een jaar ons uiterste best om zulke beelden in België te voorkomen. Maar helaas zijn wij vandaag niet ver af van dergelijke scenario’s in onze ziekenhuizen.”