©  rr

Experts reageren bezorgd: “Ik vrees dat we onze zomer verknoeid hebben”

De experts reageren bezorgd op de beslissingen van het Overlegcomité. Professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey vreest zelfs dat “we onze zomer verknoeid hebben”.

OVERZICHT. Overlegcomité beslist: terrassen open tot 22u en zomerkampen mogelijk

Steven Van Gucht is bezorgd dat we vanaf 8 mei met maximaal vier personen van verschillende huishoudens aan tafel op de terrassen van cafés en restaurants mogen afspreken. “Met vier verschillende mensen aan tafel zitten, houdt toch meer risico’s in dan met vier mensen in de buitenlucht afspreken, op anderhalve meter van mekaar”, zei hij op VRT NWS.

Van Gucht raadt aan om de opportuniteit te grijpen om voorlopig alleen met de leden van je huishouden of met je nauwe contact aan de tafel van een buitenterras te gaan zitten. “We moeten momenteel nog vermijden om te veel verschillende mensen te zien, en te veel verschillende mensen te mengen. 8 mei komt daarvoor nog iets te vroeg.”

Van Gucht wees erop dat de regels voor de buitenterrassen in Nederland veel strenger zijn.

Erika Vlieghe

Ook professor Erika Vlieghe maakt zich zorgen over de besmettings- en ziekenhuiscijfers. “De cijfers dalen, maar slechts heel langzaam. Ik begrijp de maatschappelijke nood aan versoepelingen, maar mijn advies blijft om zo voorzichtig mogelijk te zijn.”

Voor de geplande versoepelingen in juni kijkt Vlieghe naar de bezetting op intensieve zorg. “De kritische drempel van minder dan 500 coronapatiënten wordt heel erg belangrijk voor nieuwe versoepelingen.”

 ©  Kris Van Exel

“We kunnen enkel waarschuwen”

Viroloog Marc Van Ranst begrijpt dat het Overlegcomité de beslissing genomen heeft om de terrassen te heropenen op 8 mei, maar roept wel op tot voorzichtigheid. Een duurzame verbetering van de cijfers in de ziekenhuizen is er immers nog niet. “Vier mensen uit vier verschillende bubbels zonder mondmasker dicht bij elkaar rond een tafel, dat is een risico”, zo heeft hij vrijdagavond gezegd op VTM.

Wat het effect zou kunnen zijn van de heropening van de terrassen op de coronacijfers is volgens de viroloog moeilijk te zeggen. “We moeten dit dan ook op een verstandige manier doen. Vier mensen uit vier verschillende bubbels zonder mondmasker dicht bij elkaar rond een tafel, dat is een risico. Dit moet gebeuren op een goed geventileerde plaats. Maar je kan ook verstandig zijn en het bij familiebubbels houden, dan zal het wel lukken”, aldus Van Ranst.

De viroloog begrijpt dat de regering de beslissing genomen heeft om de terrassen te heropenen. “Ik begrijp dat het voor de politiek niet makkelijk was om dit nog langer uit te stellen. Maar de feiten zijn wat ze zijn. En wij kunnen enkel waarschuwen: pas op.”

“Zomer verknoeid”

Professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey is verontwaardigd. “Dit is vragen om een situatie die niet meer beheersbaar zal zijn. Ik vrees dat we vandaag onze zomer verknoeid hebben. Het wordt als het nieuwe normaal beschouwd dat de ziekenhuizen vol liggen en ze daar twaalf uur per dag moeten werken”, zucht Devroey.

“Als men zich houdt aan tafel van vier kan het werken, maar je hebt meteen de bijkomende voorwaarde voor grote gezinnen gehoord. Die kunnen met meer aan tafel zitten. Gaat de politie of de uitbater dat controleren denk je? Dat is niet te handhaven”, vervolgt de VUB-professor Huisartsengeneeskunde. Hij betreurt bovendien dat er niet gewacht is op het effect van de heropening van de scholen.

 ©  rr

Zuurstof

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) zegt dat de aangekondigde versoepelingen mensen zuurstof zullen geven, maar dat voorzichtigheid geboden blijft. Dat contacten nu beter georganiseerd en gestructureerd worden via de terrassen, vindt Molenberghs een goede zaak. “De besmettingscijfers zullen niet noodzakelijk stijgen. Elke gemeente heeft wel enkele terrassen: mensen kunnen dus gespreid blijven over het grondgebied, en trekken hopelijk niet meer bijvoorbeeld allemaal naar de kust.”

Toch is het nodig voorzichtig te blijven, zegt de biostatisticus. Er liggen nog steeds zowat 900 personen op intensieve zorg in de ziekenhuizen. “De situatie is nog zeer precair. We moeten de toestand erg goed blijven opvolgen, veel testen en blijven vaccineren. We zijn een marathon aan het lopen, en we mogen niet opgeven, net nu we in de laatste twee kilometers zitten.”

Geen marge

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro begrijpt de beslissingen, maar hoopt dat mensen zich goed aan de afspraak zullen houden. “Wat normaal gezien zouden er in deze situatie geen versoepelingen mogen komen. Er is geen marge meer in de ziekenhuizen, de situatie is precair.” Cloet benadrukt dat het zeker niet gaat om een strijd tussen de ziekenhuizen enerzijds en de horeca en evenementensector anderzijds.

“Iedereen hoopt op een heropening van de horeca, ons ziekenhuispersoneel wil ook graag weer een terrasje doen. Maar de volksgezondheid moet prioritair zijn. Ik hoop dat we geen stijging van de curve zullen zien en er keuzes gemaakt gaan moeten worden over wie leeft en wie niet”, aldus Cloet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER