Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrand in Brecht

Gerecht start onderzoek naar brandstichting in Brecht, bewoners mogen naar huis

Gerecht start onderzoek naar brandstichting in Brecht, bewoners mogen naar huis
Beeld Arne Vaes

Na de verwoestende brand op het Groot Schietveld in Brecht is er een onderzoeksrechter aangesteld wegens onopzettelijke brandstichting, meldt het parket van Antwerpen via Twitter.  De bewoners die gisteren werden geëvacueerd  mogen terug naar hun woning. De brand is momenteel onder controle. 

, , en

Dronebeelden tonen brand in natuurgebied Brecht:

Video wordt geladen...

De grote brand op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in Brecht op de grens met gemeente Wuustwezel heeft ongeveer 500 hectare of 750 voetbalvelden in rook doen opgaan. Het provinciaal rampenplan is sinds vrijdagavond niet meer van kracht: er is teruggeschakeld naar de gemeentelijke fase.

Ongeveer 60 brandweerlieden van verschillende korpsen zijn de hele nacht aan het blussen geweest. De brand is tweemaal heropgeflakkerd “maar die heropflakkeringen zijn in de kiem gesmoord”, zegt de Brechtse burgemeester Sven Deckers (N-VA). “De brandweerlui hebben op het terrein fantastische inspanningen geleverd.” Al blijft opmerkzaamheid geboden: er blijven zogenaamde hotspots actief, waar de hitte intens blijft. Die zijn op het militair domein ook niet altijd even bereikbaar. Maar er is geen uitbreiding meer geweest van de brandzone. 

“Een helikopter heeft de situatie deze morgen in kaart gebracht. De brandweer heeft de brand volledig omsingeld”, aldus Deckers. De burgemeester schat dat er minstens 600 hectare tot wel 1.000 hectare is verwoest. Ook zaterdag kunnen er nog wel rookpluimen uit het gebied opstijgen. Wie hinder ondervindt, sluit best ramen en deuren of schakelt ventilatie uit.

Volgens de burgemeesters is de evacuatie hoogst uitzonderlijk. Toch is hij vrij zeker vrij zeker dat er geen nieuwe evacuatie nodig is mocht het vuur heropflakkeren. Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel: “We gaan geen jojo spelen met de buurtbewoners. We zouden ook niemand naar huis laten gaan als er twijfel zou zijn”.

De gemeentebesturen van Brecht en Wuustwezel pleiten ondertussen voor een grondig onderzoek naar de brand. “We willen bij dit onderzoek en de evaluatie en getrokken lessen uit deze ramp uitgebreid betrokken worden”, klinkt het. “De brand heeft ecologisch een enorme schade aangericht aan bodembroeders, amfibieën, reptielen en de heidevegetatie. Aangezien de brandweer nog volop aan het werk is op het terrein, is de schade nog volledig niet in kaart.”

Brandweerwagen

Intussen raken er meer details bekend over de brand. In het Kamp van Brasschaat zou normaal altijd een brandweerwagen van het leger paraat staan, maar net vrijdag was die in onderhoud, zegt een anonieme bron dicht bij de legerleiding vandaag in de Gazet van Antwerpen en aan de VRT. “Een onfortuinlijke omstandigheid. Die wagen had voor de eerste snelle interventie kunnen zorgen. ”

Defensie bevestigt dat de brandweerwagen in herstelling is, maar “voor de oefening die de brand heeft veroorzaakt” is de aanwezigheid van die brandweerwagen niet vereist, zo klinkt het.

Maar zelfs als de brandweerwagen er was geweest, dan had er zich naar alle waarschijnlijkheid een ander probleem voorgedaan, stelt VRT NWS: de enige twee personeelsleden die bevoegd waren om met de bluswagen te werken, waren al zeker vijf jaar met pensioen. 

Verontschuldigingen

Defensie laat nog weten zich bij de bevolking te willen verontschuldigen voor het ongemak dat de brand heeft veroorzaakt en bedankt iedereen die bij de bestrijding van de brand heeft geholpen. “Er zal een onderzoek worden ingesteld om de precieze oorzaken vast te stellen en om nuttige lessen te trekken voor de toekomst”, klinkt het tot slot.

De precieze omvang van de schade zal allicht pas de komende dagen duidelijk worden. Zeker is dat honderden hectares waardevol natuurgebied in vlammen zijn opgegaan. Het Agentschap voor Natuur en Bos zegt vooral te vrezen voor het broedseizoen van een aantal zeldzame vogelsoorten en voor kwetsbare reptielen zoals slangen die in het gebied voorkomen. 

Onderzoek naar brandstichting

Intussen is er een onderzoeksrechter aangesteld wegens onopzettelijke brandstichting, meldt het parket van Antwerpen via Twitter. De onderzoeksrechter heeft meteen een deskundige aangesteld die de oorzaak van de brand moet onderzoeken.

Twitter bericht wordt geladen...