Perfect voor een picknick of het eerste etentje op een terras: drie frisse gerechten die je de lente doen proeven
Nu we vaker verwend worden met zachte temperaturen en een stralende zon, hunkeren we des te meer naar frisse gerechten. Foodstylist Sonja Peeters helpt een handje. Van rolletjes met gerookte zalm tot een pittige salade: laat je inspireren en proef de lente op je bord.
ROLLETJES MET GEROOKTE ZALM EN OOSTERS DIPSAUSJE
Ingrediënten voor 4 personen • 30 min.
• 12 kleine vellen rijstpapier • 2 snackkomkommers, in dunne reepjes • 1 wortel, in dunne reepjes • 120 g radijsjes, in dunne plakjes • 100 g gerookte zalm • bosje munt • handvol spinazie • peper en zout
Voor de dressing:
• bosje koriander • 2 el fijngehakte bieslook • 1 teentje knoflook • 1 tl geraspte gember • 60 ml mirin • 60 ml rijstazijn
Zo ga je te werk
1. Mix alle ingrediënten voor de dressing en zet koel.
2. Dompel voor gebruik elk vel rijstpapier 10 seconden in lauw water. Leg ze daarna op een snijplak en beleg in het midden met enkele reepjes komkommer, wortel, plakjes radijs, een plakje gerookte zalm, enkele blaadjes munt en spinazie. Let op: leg niet te veel vulling op het rijstpapier. Zo vermijd je dat het vel tijdens het plooien scheurt.
3. Vouw de onderkant een beetje naar binnen en rol op zodat de bovenkant open blijft. Serveer de lenterolletjes samen met de dipsaus.
TIP: Ook lekker met gebakken kipreepjes of rosbief.
PLAATTAART MET ZACHTGEKOOKTE EITJES
Voor 4 personen • 45 min.
• 4 eieren • 4 jonge wortelen, geschild, in de lengte gehalveerd • 10 vellen filodeeg • 100 g roomkaas • 6 el groene pesto • 150 g aspergepunten • 100 g erwtjes • 1 rode ui, in dunne ringen • bosje kervel • peper en zout • olijfolie
Zo ga je te werk
1. Kook de eieren in 6 minuten halfzacht. Spoel onder koud water en pel ze. Blancheer de worteltjes 5 minuten in gezouten water.
2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C. Leg twee vellen filodeeg op de bakplaat. Smeer de bovenkant in met olijfolie en leg hier weer twee vellen filodeeg bovenop. Herhaal deze stap tot er tien vellen filodeeg nonchalant op elkaar liggen.
3. Smeer de bovenkant van het stapeltje filodeeg in met roomkaas en pesto en kruid met peper en zout. Verdeel er de groene aspergetips, erwtjes, worteltjes en rode ui over. Zet 25 minuten in de oven tot de plaattaart goudbruin en knapperig is.
4. Halveer de eitjes en verdeel over de plaattaart. Werk af met kervel.
TIP: In plaats van roomkaas kun je ook magere cottagecheese gebruiken.
SALADE MET AARDAPPEL, RADIJS, KOMKOMMER EN PITTIGE KIPSPIESJES
Voor 4 personen
• 800 g vastkokende aardappelen • 2 bussels radijzen • 4 snackkomkommers • 1 rode ui, gesnipperd • 2 el kappertjes • 2 el fijngehakte munt • 2 el fijngehakte bieslook • bosje waterkers • olijfolie • peper en zout
Voor de kipspiesjes:
• 1 tl paprikapoeder • 1 el sriracha • 500 g kippenblokjes • 2 el sesamzaad • arachideolie
Voor de dressing:
• 150 g yoghurt • 2 el mayonaise • 2 tl mosterd • 2 el wittewijnazijn
Zo ga je te werk
1. Meng voor de spiesjes het paprikapoeder met de sriracha en een scheutje arachideolie. Kruid met peper en zout. Schep er kippenblokjes onder en laat 15 minuten staan.
2. Schil de aardappelen, snij in plakjes en kook ze gaar in gezouten water. Snij de radijsjes in partjes en de komkommers in plakjes.
3. Meng voor de dressing de yoghurt met de mayonaise, mosterd, azijn en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Giet de aardappelen af en laat even afkoelen. Meng er dan de rode ui, radijsjes, komkommer, kappertjes, munt, bieslook en de dressing onder.
4. Rijg de kippenblokjes aan spiesjes, bestrooi met het sesamzaad en bak ze goudbruin en gaar in hete arachideolie. Serveer de spiesjes bij de aardappelsalade. Werk af met wat waterkers.
TIP: Een ideaal gerecht om van te smullen op een gezellige lentepicknick.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
Net als Lady & de Vagebond: 4 romantische pastagerechten om van te smullen
Liefde gaat door de maag, en wie laat zich niet graag verleiden door een heerlijk bord pasta? Foodstylist Sonja Peeters is alvast fan. Ze serveert vier romantische pastagerechten, zodat jij, net als Lady & de Vagebond, je eigen Bella Notte kunt beleven. -
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Foodstylist Sonja Peeters maakt 3 verrassende alcoholvrije drankjes mét een hapje waar je Tournée Minérale probleemloos mee doorkomt
Ook van plan om tijdens de maand februari geen druppel alcohol aan te raken? Of alleszins wat te minderen? Foodstyliste Sonja Peeters helpt een handje. Ter inspiratie geeft ze je graag deze drie verrassende mocktailrecepten, mét een bijpassend hapje. Zo kom je Tournée Minérale probleemloos door. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal