Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielrennen

Pogacar vloert Alaphilippe en Valverde in Luik-Bastenaken-Luik na spannende finale

Pogacar vloert Alaphilippe en Valverde in Luik-Bastenaken-Luik na spannende finale
Beeld Photo News

Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft zijn eerste Monument beet. De 22-jarige Sloveen haalde het in Luik-Bastenaken-Luik na een sprintje met vijf van wereldkampioen Julian Alaphilippe en David Gaudi. De 41-jarige Alejandro Valverde en Michael Woods maakten de top vijf rond.

Nog één keer alles uit de kast en dan mocht er een streep onder het klassieke wielervoorjaar. Zeven aanvallers met daarbij drie Belgen konden er niet snel genoeg aan beginnen. Vliegen, Huys en Van Poucke reden met hun gezellen al snel tien minuten voorsprong bij elkaar.

Het peloton zag er wel graten in op weg naar Bastenaken. De ploegen van de favorieten hielden de aanvallers binnen schot. Stelselmatig werd aan de voorsprong geknabbeld. Op de eerste impulsen was het wachten op de Haute-Levée.

Philippe Gilbert reed er tien jaar na zijn overwinning in La Doyenne even in de kijker. Ook Van Avermaet probeerde het, maar een sterk acterende Serry regelde de boel in dienst van Alaphilippe. Vanhoucke, Padun en Donovan kregen wel even ruimte.

De drie gingen op zoek naar de kop van de koers, maar zouden nooit vooraan komen. Te meer omdat Ineos Grenadiers het gebeuren dynamiteerde op La Redoute. De Britse stroomstoot verraste even Alaphilippe, maar alles vloeide weer samen.

In het tussenstuk naar de Roche-aux-Faucons gooide Carapaz vervolgens de knuppel het hok in. De Ecuadoriaan plooide zich dubbel, legde zich zelfs even op zijn buis, maar bleef niet buiten schot. De vogels gingen pas echt los op de Volkenrots.

Woods etaleerde er zijn sterke benen en kreeg Alaphilippe, Pogacar, Gaudu en Valverde mee. De viervoudige winnaar mocht vanochtend 41 kaarsjes uitblazen. Roglic, Schachmann en andere Kwiatkowski’s werden weggeblazen op weg naar Luik. De winnaar zat vooraan.