Antwerpse producer Bert Hamelinck haalt twee Oscars binnen voor ‘Sound of Metal’: “Ik ben er nog altijd niet goed van”

De Belgische coproductie Sound of Metal is in de prijzen gevallen op de uitreiking van de Oscars. De film over een drummer, geproducet door Bert Hamelinck van productiehuis Caviar, won de Oscar voor beste geluid en voor beste montage en verzilverde zo twee van zijn zes nominaties. “Na drie jaar werken aan dit project, is dit de mooiste afronding die we ons konden voorstellen”, zei Hamelinck vanochtend op Radio 1. Het beeldje voor beste film won Hamelinck niet.

Bron: BELGA

LEES OOK: De Antwerpenaar die kans maakt op de Oscar voor beste film

Sound of Metal is het debuut van regisseur Darius Marder en vertelt het verhaal van de ex-verslaafde noise metal drummer Ruben (Riz Ahmed) die onverwacht zijn gehoor verliest terwijl hij samen met vriendin Lou (Olivia Cooke) op tournee is. De productie, die te zien is op Amazon Prime, won eerder deze maand ook al twee BAFTA’s, die voor beste geluid en beste montage.

Zes nominaties

De film werd op de uitreiking van de Oscars gezien als een van de belangrijkste outsiders, met nominaties in liefst zes categorieën. Het project slaagde erin twee daarvan te verzilveren: die voor beste geluid en die voor beste montage. “Ik ben er nog altijd niet goed van”, vertelt Hamelinck in De Ochtend. “Geluid speelt een hele belangrijke rol in de film. Het geluid volgt het parcours van Riz, die Ruben speelt. Je krijgt als toeschouwer zijn beleving wanneer hij zijn gehoor verliest, je gaat mee in zijn wereld. Er is heel hard gewerkt om die wereld van innerlijke geluiden op film vast te leggen.”

De award voor beste montage ging naar de Deen Mikkel E.G. Nielsen. Hij beschreef zijn parcours als “het volgen van een regenboog, en vandaag heb ik het gevoel dat we de pot goud hebben gevonden”. Hij bedankte in zijn speech ook onder meer het Belgische productiehuis Caviar. De prijs voor geluid ging dan weer naar Nicolas Becker, Jaimee Baksht, Michellee Couttolenc, Carlos Cortés en Phillip Blath. De andere genomineerde films waren Greyhound, Mank, News of the world en Soul.

Geen beste film

Sound of Metal greep naast de andere beeldjes. De nominatie voor de Oscar voor Beste film had een Belgische primeur kunnen opleveren, maar de prijs ging uiteindelijk naar de film Nomadland. “Helemaal terecht”, zo vindt Hamelinck. Ook beste acteur in hoofdrol, beste acteur in bijrol en de Oscar voor origineel scenario gingen naar andere prenten.

De Oscars werden dit jaar in een covid-proof jasje gegoten. De awards werden uitgereikt in Union Station, het treinstation in Los Angeles dat ook bekend is als filmdecor. “Het was heel gezellig. Je kon makkelijk met iedereen praten. Het was ontzettend goed georganiseerd. Het voelde aan als een feest bij iemand thuis, iemand met een heel groot huis”, zegt Hamelinck al lachend. “Het is heel plezant dat we na drie jaar werken dit project mooi hebben kunnen afronden. Dit is de mooiste afronding die we ons konden voorstellen.”

LEES OOK: ‘Nomadland’ grote winnaar van Oscars, Belgen grijpen naast grote prijzen

(gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER