Koen Moreau
Volledig scherm
© Koen Moreau

Onderzoek VUB: Identiteitscontroles van politie zijn vaak gebaseerd op stereotiepe ideeën

Een doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat agenten bij het uitvoeren van een identiteitscontrole op zoek gaan naar afwijkend gedrag dat gebaseerd is op stereotiepe ideeën die aanwezig zijn in politiemiddens. De burger kan een identiteitscontrole als willekeurig en discriminerend opvatten, daarom pleit doctoraatsonderzoekster Inès Saudelli voor meer transparantie.

32 reacties

  • Freddy Valcke

    3 jaar geleden
    Wanneer men zo verder gaat zal de politie een volledige administratie moeten doorlopen voor men kan overgaan tot een controle. Ondertussen is de vogel gaan vliegen. Komt er nog meer van deze onzin?
  • JB V

    3 jaar geleden
    Als je niets te verbergen hebt, dan heb je er ook geen bezwaar tegen om gecontroleerd te worden. Ik ben 73 en word dikwijls staande gehouden, soms gecontroleerd, soms mag ik gewoon weer doorrijden. Wat is daar mis mee? De politie doet wat haar opgedragen wordt, en meestal nogal terecht. Enkel zij die zich "geviseerd" voelen en niet helemaal "zuiver op de graat" zijn hebben daar bezwaar tegen en hangen het slachtoffer uit op sociale media, al rijden ze met 6 in een wrak met Franse nummerplaat.
  • mich lee

    3 jaar geleden
    Lijkt me logisch. Ze maken een inschatting. Jonge mannen in een auto die door een residentiêle wijk rijden zijn verdachter. Of is het ook door stereotype dat bepaalde groepen over - of ondervertegenwoordigd zijn in de gevangenissen. Meer mannen dan vrouwen, meer alleenstaande mannen zonder werk, dan huisvaders met een vaste job,...
  • Eric Servaes

    3 jaar geleden
    Deze stereotype ideeën hebben wel een grond. Als je als politieman/vrouw patrouilleert in een wijk waar 95% van de inwoners een ‘getaande’ huidskleur hebben is het nogal wiedes dat wanneer er gecontroleerd wordt de kans veel groter is dat een getaande wordt gecontroleerd. Dat is een wiskundig gegeven. Hoef je geen doctoraalscriptie voor uit te voeren.
  • DIRK VAN DESSEL

    3 jaar geleden
    Willen deze onderzoekers stokken in de wielen steken van objectief-correct constataties door politiek-correcte vooroordelen te insinueren ?