UGent stelt zich burgerlijke partij in zaak Schild & Vrienden

 Dries Van Langenhove. ©  BELGA

De Gentse raadkamer heeft maandag de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere leden, onbepaald uitgesteld. Van Langenhove vroeg bijkomend onderzoek. Maandag maakte de UGent ook bekend dat ze zich burgerlijke partij zal stellen in de zaak.

blg

De Gentse universiteit heeft zich burgerlijke partij gesteld in de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering. Dat werd vernomen bij de raadkamer en de UGent bevestigt de burgerlijke partijstelling. De raadkamer heeft de zaak maandag onbepaald uitgesteld, nadat Van Langenhove bijkomend onderzoek had gevraagd.

Van Langenhove moet zich voor de raadkamer onder meer verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving, omdat hij zou hebben aangezet tot discriminatie of haat en denkbeelden zou hebben verspreid die gebaseerd zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Voor acht andere ‘vermeende kernleden van Schild en Vrienden’, aldus het parket, wordt de verwijzing gevraagd voor inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving. Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018.

• Van Langenhove kijkt uit naar rechtszaak (en vraagt om geld)

Ordemaatregelen

De UGent geeft geen commentaar op de beslissing. Nadat de extreemrechtse studentenvereniging Schild Vrienden in opspraak was gekomen, had de universiteit ordemaatregelen genomen tegen Dries Van Langenhove. Er werd hem de fysieke toegang tot de universitaire gebouwen ontzegd. ‘Dat was destijds een noodzakelijke ordemaatregel om de sereniteit van het universiteitsleven te bewaren in een situatie waar sterke polarisatie tot een ernstige verstoring van het normale onderwijs- en studentenleven dreigde te leiden. Door zijn houding/gedrag werkte hij de polarisatie zelf mee in de hand’, meldde de universiteit.

In een latere fase werden randvoorwaarden gecreëerd om hem de mogelijkheid te bieden aan zijn masterproef te werken door opzoekingen in de bibliotheek te doen, maar hij legde zijn masterproef niet af aan de UGent. De tuchtprocedure tegen de andere leden van Schild Vrienden werd ‘on hold’ gezet in afwachting van de afloop van het strafonderzoek.

Onderzoeksrechter

De Gentse raadkamer zal nu uitmaken of Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Maar Van Langenhove diende op de valreep via zijn advocaten Joost Bosquet en procedure-expert Hans Rieder nog een verzoekschrift in tot bijkomende onderzoekshandelingen.

Het verzoekschrift komt er na de beslissing vorige maand van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was. De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent stelde toen een nieuwe onderzoeksrechter aan, en het is die onderzoeksrechter die nu moet beslissen of er bijkomend onderzoek komt. Als het niet toegestaan wordt, kan de verdediging nog in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent.

De zaak werd onbepaald uitgesteld in afwachting van de beslissing over het bijkomend onderzoek.