De Verenigde Staten geven materiaal aan India om coronavaccin te produceren

Het aantal besmettingen in India blijft zienderogen toenemen. Daarom gaan de Verenigde Staten (VS) materiaal aan India bezorgen om de productie van vaccins een boost te geven.

India heeft voor de vijfde dag op rij het record van de meeste nieuwe coronabesmettingen gebroken. Zo zijn er de afgelopen 24 uur 352.991 nieuwe besmettingen in India bijgekomen. Sinds de start van de gezondheidscrisis zijn er in het Aziatische land meer dan 17 miljoen coronagevallen geteld.

VS schieten India ter hulp

De regering-Biden heeft gezegd dat ze onmiddellijk de grondstoffen beschikbaar zal stellen die nodig zijn voor de productie van een coronavirusvaccin in India. ‘Net zoals India hulp stuurde naar de VS toen onze ziekenhuizen in het begin van de pandemie onder druk kwamen te staan, zijn de VS vastbesloten India te helpen in zijn tijd van nood’, liet Emily Horne, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, zondag weten.

Naast grondstoffen om het Covishield-vaccin te produceren, zullen de VS geneesmiddelen, sneltests, beademingsapparatuur en beschermende uitrusting sturen naar het land.

‘De U.S. Development Finance Corporation financiert een aanzienlijke uitbreiding van de productiecapaciteit voor BioE, de vaccinproducent in India, waardoor BioE tegen eind 2022 ten minste 1 miljard dosissen van het coronavaccin kan produceren’, aldus Horne. De woordvoerster voegde eraan toe dat de VS ook een team van volksgezondheidsadviseurs van het Center for Disease Control en USAID naar India zullen sturen.

Europese hulp

Het bericht van de VS komt er nadat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben aangegeven dat ze India willen helpen om de coronapandemie te bestrijden. De Amerikaanse president Joe Biden liet zondag al via Twitter weten dat de VS vastberaden zijn om India door deze zware periode te helpen.

In de VS hebben vorige week maar liefst 200 miljoen mensen een vaccin gekregen. Biden liet toen weten dat zijn regering onderzocht hoe het op internationaal vlak kan helpen. ‘We kijken wat we gaan doen met sommige vaccins die we niet gebruiken. We gaan ervoor zorgen dat ze veilig verzonden kunnen worden’, liet de president vorige week weten. ‘Op dit moment hebben we onvoldoende vaccins om dit te doen, maar op lange termijn is dat zeker een mogelijkheid.’ (mah)

Meer