© Serge Minten

Onderzoek over OCMW-rusthuizen: “1 personeelslid op de 10 moet zwijgen over incidenten”

Acht op de tien personeelsleden van de OCMW-rusthuizen in ons land vinden dat er te weinig mensen zijn om de bewoners de nodige zorg te geven. Bijna 40 procent zegt zelfs dat het personeelstekort vorig jaar aanleiding gaf tot incidenten met bejaarden. Dat blijkt uit een enquête van ACV Openbare Diensten bij meer dan duizend personeelsleden in openbare rusthuizen.

Liliana CASAGRANDE

Van de 1.141 ondervraagden zei de helft dat ze het afgelopen jaar elke dag te weinig tijd hadden om de rusthuisbewoners de nodige zorg te geven. Voor 30 procent gebeurde dat één keer per week. Ook tijd voor sociaal contact is er niet. Praten, luisteren of aandacht geven: 55 procent heeft daar nooit de tijd voor. “80 procent van het personeel geeft ook aan dat de bewoners langer op hun zorg moeten wachten”, zegt Jan Mortier van ACV Openbare Diensten.

De enquête ging niet over de vraag of de rusthuizen het wettelijk vastgelegde aantal personeelsleden haalden, want de meeste instellingen schakelen sowieso al meer personeel in dan is opgelegd. “Die norm is allang niet meer aangepast aan de zware zorgnoden van de huidige bewoners.”

Het tekort geeft aanleiding tot incidenten, blijkt uit het onderzoek. 38 procent van het personeel zegt dat ze het voorbije jaar een voorval hebben meegemaakt dat te wijten is aan te weinig personeel: een val van een bejaarde, verkeerde medicatie,... De personeelsleden kregen ook een vraag of ze moesten zwijgen over eventuele incidenten of problemen. “Bijna één op de tien zei ja, en dat verontrust ons.”

Vreemd genoeg speelt het tekort niet ’s nachts (4 procent) maar ’s morgens vroeg (bijna 60 procent). De werkdruk is het voorbije jaar ook gestegen, vindt 85 procent. “De grote oorzaak is dat de zorgzwaarte van de bewoners ook is toegenomen. Dat geeft bijna de helft van de mensen aan als belangrijkste reden.”

Hoe het eraan toegaat in rusthuis Vinkenhof in Houthalen, leest u hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer