Direct naar artikelinhoud
NieuwsSchild en Vrienden

Raadkamer stelt zaak Schild en Vrienden onbepaald uit na vraag bijkomend onderzoek

Dries Van Langenhove moet zich onder meer verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving.Beeld Gianni Barbieux

De Gentse raadkamer heeft maandag de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering, onbepaald uitgesteld. 

en

Van Langenhove, nu ook bijgestaan door advocaat Hans Rieder, vroeg vorige week bijkomend onderzoek gelet op de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na een wrakingsverzoek.

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden en maakte van Dries Van Langenhove een bekend figuur.

In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen. Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat hij hoopt op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond Schild & Vrienden.

Lees ook

Dit zijn de negen Schild & Vrienden-leden van wie het parket vervolging vraagt wegens racisme

Hoe de paniek toesloeg bij Schild & Vrienden: ‘Ik MOET dat weten. Ik kan daarvoor vervolgd worden hé’

Van Langenhove moet zich onder meer verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving, omdat hij zou hebben aangezet tot discriminatie of haat en denkbeelden zou hebben verspreid die gebaseerd zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Voor acht andere “vermeende kernleden van Schild en Vrienden”, aldus het parket, wordt de verwijzing gevraagd worden voor inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving.

Het is de Gentse raadkamer die zal uitmaken of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Van Langenhove diende echter op de valreep via zijn advocaten Joost Bosquet en procedure-expert Hans Rieder nog een verzoekschrift in tot bijkomende onderzoekshandelingen.

Het verzoekschrift komt er na de beslissing vorige maand van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was. De afdelingsvoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent stelde toen een nieuwe onderzoeksrechter aan, en het is die onderzoeksrechter die nu moet beslissen of er bijkomend onderzoek komt. Als het niet toegestaan wordt, kan de verdediging nog in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent.

De zaak werd onbepaald uitgesteld in afwachting van de beslissing over het bijkomend onderzoek.