© atv

Stad Antwerpen zet samenwerking met Let’s Go Urban stop

Het Antwerpse schepencollege besliste maandagnamiddag om de samenwerking met Let’s Go Urban (LGU) van Sihame El Kaouakibi stop te zetten. De stad Antwerpen zal zich burgerlijke partij stellen in het strafrechtelijk onderzoek naar deze vzw en oprichtster Sihame El Kaouakibi.

De beslissing van het Antwerpse schepencollege vloeit voort uit de conclusies van de stedelijke audit. Uit dit rapport bleek dat bij de bouw van het Urban Center minstens 258.000 euro verdwenen zou zijn of 10% van de investeringssubsidie van de stad. Bij de werkingssubsidies voor de vzw zou het om 120.000 euro gaan. Het schepencollege stelde LGU toen in gebreke. De vzw kreeg de kans om te reageren tegen vrijdag 23 april.

De reactie voor LGU kwam van de tijdelijke bewindvoerster Moens. In haar brief hield ze nog een pleidooi om toch een deel van de subsidies voor dit jaar vrij te maken voor LGU om zo de werking draaiende te houden tot er een oplossing is gevonden voor de jongeren en het personeel. Het geld van LGU is tegen eind deze week op en dan kunnen de lonen niet meer worden betaald. De bewindvoerster bevestigde een reeks vermoedens en vaststellingen van de stedelijke auditdienst.

Het schepencollege besliste om de huidige afsprakennota’s met onmiddellijke ingang te beëindigen, de erkenning van LGU als professionele jeugdwerkpartner in te trekken en de concessie met de vereniging in het Urban Center te beëindigen.

Vertrouwensbreuk

Het schepencollege gaat dus niet mee in de vraag van de bewindvoerster om nog een deel van de subsidies te geven om de werking te kunnen verderzetten. Blijkbaar was de vertrouwensbreuk met LGU te groot, door onder meer de vervalste facturen.

LEES OOK: Sihame El Kaouakibi legt zich neer bij beslissing stad Antwerpen: “Mijn vechtlust is op”

Bij het personeel van LGU komt de beslissing hard aan. “Dit is zeer emotioneel”, horen we. Het personeel wil echter pas reageren nadat ze dinsdag een gesprek hebben gehad met de bewindvoerster.

Ook Antwerps jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit) laat nog niet in haar kaarten kijken over hoe zij nu de jongeren van LGU wil opvangen. Zowel zij als Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onderstreepten steeds het belang van de werking voor de jongeren. Er zouden verschillende pistes worden onderzocht. Ofwel neemt een andere bestaande jeugdwerking de activiteiten van LGU over of er komt een nieuwe vzw. Het kabinet van Beels zegt daar snel duidelijkheid over te willen brengen.

LGU kent dinsdag een vervolg in de ondernemingsrechtbank van Tongeren. Daar wordt beslist of bewindvoerster Moens haar opdracht kan verderzetten. De advocaten van El Kaouakibi willen haar weg.

LEES OOK:

• Stad Antwerpen kocht bijna opnieuw keuken aan voor Urban Center

• El Kaouakibi ‘vergat’ inkomen als directeur Let’s Go Urban aan te geven bij Rekenhof

 svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sihame El Kaouakibi