Direct naar artikelinhoud
InterviewSimon Demeulemeester

Maai eens wat minder in mei: ‘Mijn tuin is geen wildernis, het gonst er van het leven’

Simon Demeulemeester.Beeld rv

Mag de hardwerkende Vlaming nu ook al het gazon niet meer maaien? Toch wel, zegt Knack-journalist Simon Demeulemeester, initiatiefnemer van de actie ‘Maai mei niet’. ‘We willen vooral af van het strakke biljartlaken.’

Wat verwachten jullie precies van deelnemers?

Demeulemeester: “We willen niet af van de nette ‘pelouze’, wel van het strakke biljartlaken. Wat minder maaien volstaat om je tuin natuurvriendelijker te maken. Door bijvoorbeeld een deel van het gazon enkele weken met rust te laten, creëer je verschillende lengtes en biotopen in de tuin. Dat kan op een verzorgde manier, door bijvoorbeeld een mohawk in het midden te laten of mee te meanderen met de bloemenborder.”

Wat gaat de Vlaming dan zien gebeuren?

“De Britse campagne ‘No Mow May’, waar we de mosterd zijn gaan halen, toonde al mooi wat er gebeurt als je een strook slechts om de drie of vier weken maait, in plaats van elke week. Bloemen zoals madelief of boterbloem kunnen dan groeien en dat maakt van je gazon een echt nectarstation, waardoor je tot tien keer meer bijen kan aantrekken. Zulke stapstenen, zeg maar plekken om bij te tanken, kunnen voor een insect het verschil zijn tussen leven en dood wanneer ze door een verkaveling of de stad reizen.

“Op het einde van de maand zullen alle deelnemers een ‘nectarscore’ krijgen, die drukt uit hoeveel nectar je gazon produceert. Ik heb zelf ondervonden hoeveel verschil het kan maken. En mijn tuin is geen wildernis, het gonst er van het leven.”

‘Liefst zou ik alles met een nagelknippertje trimmen’, zei een dame in Het Laatste Nieuws. Waarom zijn mensen zo verknocht aan een strak gazon?

“Zoals mijn vader het zegt: ‘Een Vlaming zou nog liever zijn moeder verkopen dan het gazon niet maaien.’ Voor veel mensen is het een stukje mentale rust, verstand op nul en maaien maar, en er is niets dat zo goed ruikt als vers gemaaid gras. Maar er zit ook een drang naar structuur en controle achter. Dat is prima. Patronen maaien in je gras geeft structuur én meer biodiversiteit.”

Onderschatten we het belang van de tuin als een breekijzer in het verhaal van klimaatverandering en biodiversiteit?

“Wetenschapster Valerie Dewaelheyns toonde dat als eerste aan in Vlaanderen (in 2014, MIM): 10 procent van de Vlaamse oppervlakte is tuin, de helft daarvan is gazon. Eigenlijk moet je dat lappendeken van tuinen bekijken als één groot natuurdomein. Het mooie is: iedereen kan aan het beheer ervan meewerken.”

Hoe ziet goed beheer er uit, behalve minder maaien?

“Eén radicale stap die iedereen zou moeten ondernemen, is stoppen met pesticiden en meststoffen. Boeren kijken op dat vlak aan tegen een strenge monitoring, maar de particulier ontsnapt daar aan. Daarnaast is het waardevol om inheemse planten voorrang te geven op exoten.

“Ook voor mensen die echt niet kunnen stoppen met maaien, is er trouwens een compromis: bloembollen in het gazon. Krokussen of narcissen kunnen tot mei voor kleur zorgen in de tuin en nectar voor de eerste vroege vliegers, waarna de grasmachine toch boven mag.”

Kunnen mensen zonder tuin deelnemen aan ‘Maai Mei Niet’?

“Zeker, ze kunnen hun vrienden en familie aansporen. Of hun lokaal bestuur. Onder meer Oostende en Oudenaarde tekenen al in voor een aantal hectare. ‘Call your senator’, zeggen ze vaak in de Verenigde Staten. Wel: bel het hoofd van uw groendienst.”

Maai Mei Niet is een campagne van Knack, KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur. Meer info: www.maaimeiniet.be