België past reisadvies naar Verenigde Staten opnieuw aan

Migratie Verenigde Staten © Reuters

Buitenlandse Zaken past het reisadvies naar de Verenigde Staten opnieuw aan voor reizigers met een dubbele nationaliteit. Mensen uit een van de zeven moslimlanden die door president Trump een reisverbod werden opgelegd, krijgen een uitzondering als ze een tweede nationaliteit hebben.

Eerder besloot Buitenlandse Zaken om het reisadvies naar de VS aan te passen. Mensen met een dubbele nationaliteit – de Belgische, gecombineerd met staatsburgerschap in ene van de landen die Donald Trump een tijdelijk inreisverbod heeft opgelegd – werden aangemaand de Amerikaanse ambassade te contacteren voor ze zouden afreizen naar de VS.

Een erg onzekere situatie voor heel wat mensen, maar gisterenavond kwam dan toch duidelijkheid over hun lot. De Amerikaanse Homeland Security communiceerde dat er geen reisbeperkingen gelden voor mensen die ook een nationaliteit bezitten van een land zonder reisbeperkingen. Daarop besliste het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag om het reisadvies opnieuw aan te passen.

Persverantwoordelijke Didier Vanderhasselt van Buitenlandse Zaken legt uit dat België via diplomatieke wegen uitleg heeft gevraagd over het lot van Belgische burgers met een dubbele nationaliteit. ‘Pas gisteravond kwam er duidelijkheid. Ook in Amerika wisten ze het antwoord nog niet.’

Voor mensen zonder dubbele nationaliteit blijft het reisverbod voorlopig wel gelden. Het gaat welbepaald om mensen die ook de Iraakse, Iraanse, Somalische, Jemenitische, Libische, Syrische en Soedanese nationaliteit hebben. Ook mensen met een green card, visum of vluchtelingenstatuut worden geweerd.

Voor Belgen met de dubbele nationaliteit en een green card is evenwel nog geen duidelijkheid. Zij zullen ‘case by case’ worden beoordeeld in de Verenigde Staten, zo klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content