Direct naar artikelinhoud
NieuwsSofagate

Von der Leyen: ‘sofagate’ was seksisme

Het bewuste moment in Ankara.Beeld AFP

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie liet er maandag geen twijfel over bestaan: dat ze eerder deze maand tijdens een bezoek aan de Turkse president Erdogan in Ankara geen stoel kreeg aangeboden, en EU-president Charles Michel de zijne niet opgaf, was puur seksisme.

Bekijk hier de toespraak van von der Leyen:

Video wordt geladen...

In een debat met het Europees Parlement over wat ‘sofagate’ is gaan heten – Von der Leyen moest uiteindelijk plaatsnemen op een sofa, tegenover Erdogan en Michel in hun zetels – haalde de Commissievoorzitter hard uit naar beide heren “Ik ben de voorzitter van de Commissie. En zo wil ik ook behandeld worden. Maar dat was ik niet.” Michel, ook bij het debat aanwezig, keek bedrukt voor zich uit.

Von der Leyen had duidelijk besloten geen olie op de golven te gooien, ook al had Michel afgelopen weken herhaaldelijk zijn spijt over het incident betuigd. Een incident dat, dankzij de beelden en de ‘ehm’ van Von der Leyen als uiting van haar ongenoegen, wereldwijd bekend werd.

Lees ook

Aan de oorsprong van ‘sofagate’: het slechte Europese vaccin van Giscard d’Estaing en Blair

‘En u doet de catering?’: niet alleen Ursula von der Leyen ervaart genderongelijkheid in de politiek

Ruzie op Europese top na ‘sofagate’ in Turkije: waarom was er geen stoel voor Von der Leyen?

“Was het anders geweest als ik een pak en een stropdas had gedragen?” vroeg Von der Leyen. Ze wees erop dat bij eerdere EU-Turkije ontmoetingen geen tekort aan stoelen was. “Maar daar waren ook geen vrouwen aanwezig.”

‘We zijn allemaal Ursula’

De bezwering van Michel dat seksisme nooit zijn bedoeling was geweest, dat hij zijn zetel niet had opgegeven om geen rel met Erdogan te veroorzaken, vond geen enkele weerklank bij de parlementariërs. Ze zetten hem weg als een onbeschofte man die zich diep moest gaan schamen omdat hij het imago van de hele EU geschaad zou hebben. “We zijn allemaal Ursula”, verwoordde een parlementariër het politiek breed gedeelde gevoel.

Von der Leyen kondigde aan op korte termijn met Michel en het parlement om tafel te gaan zitten om te verzekeren dat van de hogere EU-banen de helft door vrouwen bezet wordt. En ze presenteert nieuwe wetsvoorstellen om geweld tegen vrouwen en kinderen, ook online, te bestrijden.

De Commissievoorzitter kreeg applaus van de parlementariërs voor haar optreden. Michel sloot de discussie af. Hij sprak over een “stevig debat”. Hij zei dat hij als vader van twee dochters strijdt voor een wereld waarin vrouwen en mannen gelijke rechten en mogelijkheden hebben. Hij beloofde volledige steun aan Von der Leyen. Applaus bleef uit.

Commissievoorzitter Van der Leyen gebruikte tijdens het debat op 26 april meer dan een 'ehm...' om haar ongenoegen te uiten.Beeld REUTERS