Trucker die Nikita (16) in Oostakker doodreed krijgt in beroep dezelfde straf: “Tevreden, maar geen enkele straf zal zwaar genoeg zijn”

Gent / Oostakker -

De vrachtwagenchauffeur uit Ninove die in 2018 de zestienjarige Nikita in Oostakker doodreed, heeft in beroep dezelfde straf gekregen. Dat werd dinsdag beslist op de Gentse rechtbank. De man moet zes maanden naar de cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en kreeg een rijverbod van twaalf maanden.

Simon Dekaezemaker

Na de voorlezing van het beroepvonnis reageerde de mama van Nikita, Kathy Deweweire (41) opgelucht. “Geen enkele straf zal zwaar genoeg zijn. Wij blijven thuiskomen in een lege woning, zonder Nikita. Maar we zijn blij dat hij geen lichtere straf kreeg, daar vreesden we toch voor. Opnieuw heeft hij het lef niet om hier aanwezig te zijn. We hopen dat deze juridische procedure nu eindelijk afgelopen is.”

Nikita Everaert (16) reed op 19 februari 2018 zoals altijd met de fiets van haar thuis in Destelbergen naar haar school in Lochristi. Op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Orchideestraat in Oostakker fietste ze rechtdoor toen ze groen licht kreeg. Maar een vrachtwagen die rechts afsloeg, reed haar aan. Het meisje had geen schijn van kans. Nikita overleed ter plaatse.

De politierechter veroordeelde de chauffeur in oktober tot zes maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk), twaalf maanden rijverbod en 2.000 euro boete. Daarnaast moet hij ook 400 euro betalen aan een hulpfonds, al zijn vier rijtests opnieuw afleggen en opdraaien voor de gerechtelijke kosten. “Er kan niet betwist worden dat de chauffeur voorrang moest verlenen”, aldus de rechter. De chauffeur tekende toch beroep aan tegen het vonnis, maar deze straf werd dinsdag herbevestigd. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK.Mama van Nikita (16) over veroordeling doodrijder: “Voor rechtbank is ze gewoon een dossier, maar wij zijn onze dochter wel kwijt”

Mama Kathy en zus Mila dinsdag in de Gentse rechtbank ©  DVH

Beroep tegen vergunning werken

Het ongeval zorgde voor veel deining omdat het kruispunt al jaren op de lijst van zwarte punten stond. De kruising werd na de feiten aangepast voor de fietsveiligheid, maar de volledige heraanleg start in het voorjaar van 2021 en zal twee jaar duren. Tegen de vergunning voor deze werken werd vorige week wel beroep aangetekend door beddenwinkel Sleeplife. Daardoor staan de werken nu op los zand.

“Hopelijk kunnen Sleeplife en het AWV snel aan tafel gaan zitten en een oplossing zoeken. In ons gesprek gaf de zaakvoerder aan het beroep direct te laten vallen, als de haag weggaat. Deze belangrijke werken mogen niet in het gedrang komen door een stom haagje”, besluit Kathy Deweweire.

LEES OOK. Werken op plaats waar Nikita (16) om het leven kwam, op los zand door beroep: “Mogen niet in het gedrang komen door stom haagje”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen