Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Ondanks dreiging ‘code zwart’ gaan versoepelingen in Nederland door

Vanaf morgen mogen de terrassen in Nederland weer open tot 18 uur.Beeld ANP

In Nederland waarschuwen verschillende ziekenhuisexperts voor de eerste versoepelingen die vanaf morgen ingaan. Dan mogen winkels weer meer mensen ontvangen en terrassen weer open tot 18 uur. ‘Ik zou niet versoepelen, zo met de finish in zicht, ik zou het niet doen’, zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Video wordt geladen...

Gommers wees daarbij op de verminderde mentale weerbaarheid van verpleegkundigen en artsen in overvolle ziekenhuizen. “Ze zijn nu zes maanden bezig en je ziet op plekken hele hoge uitval. Als de collega’s in Brabant er zo doorheen zitten. Dan zeg ik: jongens, ik had iets meer rust gewild.”

Twitter bericht wordt geladen...

Vorige week liet de arts al verstaan dat ‘code zwart’ dreigt in de Nederlandse ziekenhuizen. Code zwart betekent dat via triage geen nieuwe patiënten meer op intensieve zorg opgenomen worden die weinig kans op overleven hebben of die een korte levensverwachting hebben.

Volgens Gommers worden al vele essentiële operaties uitgesteld vanwege het hoge aantal patiënten. “Chemokuren worden afgezegd en ook veel kankeroperaties en openhartoperaties moeten nu geannuleerd worden. Deze ingrepen wil je niet langer dan zes weken uitstellen, anders lopen mensen schade op”, zei hij vorige week. Ruw geschat moeten nog honderdduizend operaties ingehaald worden in Nederland.

Ook de Nederlandse ziekenhuisbaas Ernst Kuipers verwacht dat de ziekenhuizen het hoe dan ook nog wekenlang zeer druk zullen hebben met de zorg voor patiënten. Zelfs als de daling snel inzet, zal het tot eind mei druk blijven, verwacht de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Stijgen gaat snel, dalen gaat langzaam", zei hij maandag. "Wees voorzichtig met volgende versoepelingen", waarschuwde hij daarom. Momenteel is het aantal opgenomen Covid-patiënten "op of nabij een piek", aldus Kuipers nog. 

Op de intensive cares liggen nu 813 patiënten. Dat aantal zou nog kunnen stijgen, maar het zou ook al eerder omlaag kunnen gaan. De ziekenhuizen "kunnen dit aan", zegt Kuipers, maar de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19 komt wel in het gedrang. "We nemen eigenlijk een hypotheek op de non-covidzorg.”

Avondklok afgeschaft

In Nederland wordt de avondklok die momenteel ingaat om 22.00 uur afgeschaft en mogen mensen per dag weer twee mensen thuis ontvangen in plaats van één. Daarnaast moeten cafés en restaurants hun terrassen weer openen, maar alleen tussen 12 en 18 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er schermen tussen worden gezet.

Verder mogen winkeliers klanten zonder afspraak ontvangen. Kleine zaken mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. Mondmaskers blijven binnen verplicht, en klanten moeten zo veel mogelijk alleen naar de winkel komen.

Aftredend premier Mark Rutte noemde de versoepelingen “ongelofelijk spannend”, maar verantwoord. Het is volgens Rutte “geen gok” om de versoepelingen in te voeren.