Taskforce vaccinatie: ‘Zwangere vrouwen laten zich best inenten voor de zesde maand’

Tijdens de persconferentie van het crisiscentrum, kondigde woordvoerder van de taskforce vaccinatie Gudrun Briat aan dat alleen huisartsen vanaf 4 mei zwangere vrouwen op de lijst voor prioritaire vaccinatie kunnen zetten. Vaccinatie is belangrijk, omdat de ziekte negatieve gevolgen kan hebben op de vrucht en soms kan leiden tot vroegtijdige bevalling.

Baby heeft antistoffen

‘De vaccinatie gebeurt het best voor de zesde maand van de zwangerschap’, aldus Briat. ‘Bij de geboorte heeft het kind antistoffen tegen covid-19.’ Dat het vaccin veilig is, moet blijken uit cijfers uit de Verenigde Staten. ‘Daar waren bijna 87.000 vrouwen zwanger ten tijde van hun vaccinatie. Tot hiertoe is er geen enkele melding van problemen.’

Wie zwanger is en door haar huisarts op de lijst komt, krijgt een uitnodiging om naar het vaccinatiecentrum te komen. Daar is een vaccin van Pfizer of Moderna voorbehouden. Briat rekent op 300 zwangeren per centrum. ‘Hun vaccinatie zal geen gevolgen hebben op de inenting van 65-plussers en risicopatiënten’, maakt ze zich sterk.

• Driekwart 65-plussers kreeg al een prik

Besmettingen in gezondheidszorg dalen

Professor Lode Godderis van de KU Leuven verrichtte onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus op het werk. Daaruit blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen bij mensen werkzaam in de gezondheidszorg daalt. ‘De vaccinatie werpt vruchten af’, aldus de professor tijdens de persconferentie van het crisiscentrum.

Voor de paaspauze was de incidentie in het onderwijs significant hoger dan in om het even welke andere sector. ‘Door de verlengde paasvakantie zijn de besmettingen gedaald tot op het niveau van de rest van de bevolking’, besluit de professor.

Andere sectoren die extra aandacht verdienen, zijn de voedingsmiddelenindustrie, vooral waar vlees wordt verwerkt, en de schoonmaaksector. In die laatste sector is er, ondanks de risico’s, immers geen systematische screening.

Duiding bij de cijfers

Terwijl het aantal besmettingen stijgt met 2 procent, ziet coronacommissaris Pedro Facon hier en daar voorzichtige lichtpuntjes. De ziekenhuisopnames en de ziekenhuisbezetting dalen licht, maar die daling is te beperkt om de druk op de ziekenhuizen significant te verlichten.

‘De huidige positieve trend van de besmettingen wordt volledig gedreven door de positieve cijfers van vorige week’, verklaart Facon de lichte stijging van het weekgemiddelde van de besmettingen. ‘Sindsdien zien we dat de dagcijfers opnieuw lager liggen. De toename doet zich vooral voor bij de schoolgaande jeugd, na beperkte toenames bij 80- en 50-plussers.’

‘Het weekgemiddelde van de ziekenhuisopnames daalt licht, ook op de afdeling intensieve zorg. De totale ziekenhuisbezetting daalt eveneens licht, hoewel ze blijft flirten met de gevarenzone’, aldus Facon.

Er zijn iets minder overlijdens te betreuren, een daling van 1 procent in het weekgemiddelde. ‘Bij de 85-plussers zet de forse daling zich verder, maar bij de andere leeftijdsgroepen zijn er lichte toenames’, zegt Facon.

(avh, dc)