© Nationaal Crisiscentrum

Coronacommissaris Pedro Facon: “We evolueren langzaamaan naar negatieve cijfers”

Professor Lode Godderis verrichte onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus op het werk. Daaruit blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen bij mensen werkzaam in de gezondheidszorg daalt. "De vaccinatie werpt vruchten af", aldus de professor tijdens de persconferentie van het crisiscentrum.

De sector die het meest met besmettingen te maken kreeg is het onderwijs. Voor de Paaspauze was de incidentie daar significant hoger dan in om het even welke andere sector. "Door de verlengde paasvakantie zijn de besmettingen gedaald tot op het niveau van de rest van de bevolking", besluit de professor.

Terwijl het aantal besmettingen stijgt met 2 procent, ziet coronacommissaris Pedro Facon hier en daar voorzichtige lichtpuntjes. De ziekenhuisopnames en de ziekenhuisbezetting dalen licht, maar die daling is te beperkt om de druk op de ziekenhuizen significant te verlichten.

"De huidige positieve trend van de besmettingen wordt volledig gedreven door de positieve cijfers van vorige week", verklaart Facon de lichte stijging van het weekgemiddelde van de besmettingen. 'sindsdien zien we dat de dagcijfers opnieuw lager liggen. De toename doet zich vooral voor bij de schoolgaande jeugd, na beperkte toenames bij 80- en 50-plussers."

"Het weekgemiddelde van de ziekenhuisopnames daalt licht, ook op de afdeling intensieve zorg. De totale ziekenhuisbezetting daalt eveneens licht, hoewel ze blijft flirten met de gevarenzone", aldus Facon.

Er zijn iets minder overlijdens te betreuren, een daling van 1 procent in het weekgemiddelde. "Bij de 85-plussers zet de forse daling zich verder, maar bij de andere leeftijdsgroepen zijn er lichte toenames", zegt Facon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer