Direct naar artikelinhoud
NieuwsVermiste duikboot

► Aangrijpende video toont bemanning van gezonken Indonesische onderzeeër die afscheidslied zingt

► Aangrijpende video toont bemanning van gezonken Indonesische onderzeeër die afscheidslied zingt
Beeld AFP

In een aangrijpende video is te zien hoe de 53-koppige bemanning van de gezonken Indonesische duikboot Nanggala goedgeluimd een afscheidslied zingt. De beelden dateren van enkele weken voor de schipbreuk, die de voltallige crew het leven kostte.

“Ook al ben ik niet klaar je te missen, ben ik niet klaar om zonder je te leven”, zingen de onfortuinlijke zeelieden in koor, begeleid door een akoestische gitaar. “Ik wens je het allerbeste toe.” De tekst komt uit de Indonesische hit Sampai Jumpa (‘Vaarwel’) van de groep Endank Soekamti. 

Video wordt geladen...

Tussen hen zit de Heri Oktavian, commandant van de onderzeeër sinds begin maart. De video werd opgenomen naar aanleiding van het afscheid van zijn voorganger, de uitgaande commandant van het onderzeeërkorps, zo vertelde Djawara Whimbo, woordvoerder van het Indonesisch leger, tegenover persbureau AFP.

Lees ook
Zoektocht naar vermiste duikboot: ‘Als een speld in een hooiberg

De Nanggala, een van de vijf duikboten in de vloot, verdween vorige woensdag na een torpedo-oefening ten noorden van Bali. De zoekacties waren een race tegen de klok, omdat de bemanning snel zonder zuurstof zou zitten. Het Indonesisch leger kondigde zondag aan dat ze het wrak had gelokaliseerd, 800 meter diep op de zeebodem. Hoe het zo rampzalig is kunnen aflopen, is niet geweten.