Het water tussen wat de vakbonden vragen en de werkgevers willen geven, blijkt te diep.
Volledig scherm
Het water tussen wat de vakbonden vragen en de werkgevers willen geven, blijkt te diep. © Photo News

Vakbonden oordelen dat onderhandelingen over loonoverleg in privésector “mislukt” is, minister van Werk hoopt nog op akkoord

Het overleg over de lonen in de privésector is mislukt. Dat zegt de christelijke vakbond ACV, en bevestigen nu ook de socialistische en liberale vakbond. Er wordt niet meer voort onderhandeld. “Verder onderhandelen met een imperatieve loonmarge van 0,4 procent is uitgesloten”, aldus de vakbonden. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne hoopt nog op een akkoord, maar geeft toe dat het “een schrale hoop” is.

34 reacties

  • Katia Mistianes

    3 jaar geleden
    Zoals altijd, ligt de oplossing voor het grijpen. Over loon kan men face-to-face onderhandelen, van WG tot WN , aan het einde van een verlengbaar arbeidscontract. Zeg niet zomaar 'interimke' tegen een arbeidscontract met einddatum (cfr voetbalcoaches)'. 'Bepaalde duur' wil zeggen: contract geldig tot die bepaalde datum, en dan een nieuw contract, waarbij het loon wordt besproken, sereen en zonder stakingen.
  • Jozef Van Mellaert

    3 jaar geleden
    Het probleem in België is de buitensporige belasting van 50 % op de looninkomsten van ( top 3 van de wereld ). De oorzaak is de Belgische staatsstructuur. Heel de wereld kent ons probleem, ik ben verlegen als ik in het buitenland kom en vast stel dat ik als Belg wordt uitgelachen. alleen onze politiekers en vakbondsmensen zie dat probleem niet zitten.
  • Marco brilmans

    3 jaar geleden
    Aan de kritische mensen.. het gaat hier, voor de komende 2 jaar, over een pot choco per maand extra. Terwijl de prijs voor een pot choco, brood, energie, brandstof, veel meer is gestegen dan hetgeen dit akkoord belooft. Ga uit van een realistisch percentage om verder te onderhandelen.. als je weet wat die topmannen zichzelf toekennen of buiten trekken, dan is dit wraakroepend.
  • De Waarheid

    3 jaar geleden
    Als de regering nu zelf de loonstijging van de werknemers hun lonen gaat bepalen houd ik helemaal mijn hart vast. We zullen er zowiezo bedrogen uitkomen, wie ook een akkoord rond krijgt!
  • Etienne Madden

    3 jaar geleden
    veemensen hier snappen het niet. enkele zijn wel goed. laat ze werk maken van een index in centen in plaats van procenten. het is onzin dat door EEN staking meer of minde er duizenden werklozen bijkomen. net alsof ze in andere landen niet staken. denken jullie nu dat "de meute" in ander landen niet op straat komt op een fair share op te eisen? een loonspanningswet zou veel oplossen. bijvoorbeeld dat het laagste loon niet minder mag zijn dan 1/7 van het hoogste loon. dat is pas motivatie