Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Tweede en derde graad weer voltijds naar school? Onderwijspartners beslissen vandaag

Tweede en derde graad weer voltijds naar school? Onderwijspartners beslissen vandaag
Beeld Photo News

Mogen de leerlingen van de tweede en derde graad secundair binnenkort weer voltijds naar school? Dat is de vraag die het onderwijsoverleg vandaag op haar bord krijgt. Maar zoals altijd hangt alles af van de cijfers – en heel erg gunstig zien die er niet uit.

Na de paasvakantie kon uiteindelijk tóch niet iedereen voltijds naar school: de tweede en de derde graad van het middelbaar moesten nog deeltijds thuis, achter hun laptop dus, les volgen. Het Overlegcomité liet de deur wel nog op een kier staan om ook hen vanaf 3 mei weer voltijds op de schoolbanken te laten zitten. Tenminste, “als de besmettingsgraad gunstig evolueert”.

En daar ziet het nu niet naar uit: het aantal besmettingen is de laatste twee weken amper tot niet gedaald en blijft schommelen rond de 3.500. De onderwijspartners laten zich meestal leiden door de analyse van de virologen aan tafel en het laatste rapport van de CLB’s over de besmettingsclusters. “Als er ruimte is in de cijfers, dan grijpen we natuurlijk de kans om alle leerlingen van het middelbaar zo snel mogelijk weer voltijds naar school te laten gaan”, is te horen op het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Een positie die ook de onderwijskoepels innemen. 

De vakbonden lijken eerder een voorzichtige aanpak genegen. “De viruscirculatie is nog steeds enorm hoog, zeker bij die leeftijdsgroep. Ik denk dat het niet wijs is om hen nu voltijds naar school te laten gaan. We wachten beter een week of twee”, vindt Nancy Libert van de socialistische vakbond. “Het heeft geen zin om nu te schakelen naar 100 procent contactonderwijs om dan vast te stellen dat we net voor de examens terug moeten schakelen naar deeltijds afstandsonderwijs omdat de cijfers de slechte kant uitgaan.”