Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZaak-El Kaouakibi

Bewindvoerster Let’s Go Urban blijft langer aan, en dat is niet het enige slechte nieuws voor Sihame El Kaouakibi

Bewindvoerster Let’s Go Urban blijft langer aan, en dat is niet het enige slechte nieuws voor Sihame El Kaouakibi
Beeld Diego Franssens/Humo

Annemie Moens blijft een maand langer aan zet als voorlopig bewindvoerder van Let's Go Urban. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Tongeren beslist. ‘Er moet gewaakt worden dat er geen verdere boekhouding of stukken verdwijnen.’ Slecht nieuws voor Sihame El Kaouakibi die de bewindvoerder weg wou. Maar lang niet het enige slechte nieuws.

"Er is een blijvende ongerustheid over potentiële belangenvermenging en verwevenheid met diverse vennootschappen." Dat besluit de ondernemingsrechtbank van Tongeren in de zaak rond Let's Go Urban (LGU). De rechtbank wees het derdenverzet van oprichtster Sihame El Kaouakibi af, en verlengde het mandaat van de voorlopig bewindvoerder Annemie Moens met een maand. Die moet nu uitzoeken wat nog mogelijk is voor de vzw. "De bewindvoerder moet nu binnen 21 dagen een vordering tot faillissement of gerechtelijke reorganisatie instellen", zegt Frank Vennekens, persrechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

Video wordt geladen...

Een gerechtelijke reorganisatie heeft als doel om, onder toezicht van de rechter, de continuïteit van een onderneming in moeilijkheden of haar activiteiten te behouden. Zo is er bescherming tegen schuldeisers en een faillissement. De tweede optie is een faillissement, daarbij wordt alles van roerende en onroerende goederen in beslag genomen door een curator. Die worden dan verkocht om zo de schulden af te betalen. In de zaak-Let's Go Urban lijkt de tweede optie onvermijdelijk te zijn, aangezien het geld op is: op de zitting van 20 april vertelde de bewindvoerder dat de vzw nog ongeveer 46.000 euro in kas had, terwijl eind april nog 60.000 euro aan rekeningen en lonen betaald moesten worden. Daarnaast is de samenwerking met de stad Antwerpen stopgezet en is LGU z'n hoofdkwartier - het Urban Center - kwijt.

Transparantie

Volgens de rechtbank was en is de bewindvoerder absoluut nodig voor de vzw, wegens de "potentiële belangenvermenging". Daarbij verwijzen ze naar de ex-voorzitter van de raad van bestuur. Die woont momenteel in een huis in Antwerpen dat aangekocht is door El Kaouakibi, en op dat adres staan ook de maatschappelijke zetels van enkele vennootschappen van de politica. Daarnaast zegt de rechtbank dat “er gewaakt moet worden dat er geen verdere boekhouding of stukken verdwijnen".

De opdracht van Annemie Moens als voorlopig bewindvoerster van Let's Go Urban wordt met een maand verlengd. Hoofdkwartier Urban Center op het Antwerpse Kiel is de vzw intussen kwijt.Beeld Aurélie Geurts

Er werd ook vastgesteld dat Moens tot op vandaag nog steeds op haar honger blijft zitten wat transparantie betreft. "De bewindvoerder beschikt nog steeds niet over een volledige boekhouding. Ze blijft in het ongewisse wat geldstromen betreft naar vennootschappen die aan mevrouw El Kaouakibi of haar partner gelieerd zijn en stelde vast dat er bepaalde manipulaties aan facturen zijn gebeurd", staat in het vonnis. En dat heeft ook financiële gevolgen voor El Kaouakibi. Doordat zij volgens de rechtbank niet meewerkte aan het onderzoek van de bewindvoerster, wordt zij veroordeeld tot het betalen van drie vierde van de kosten van de bewindvoerster. Dat zegt Frank Vennekens, persrechter van het parket in Antwerpen. Tot nu toe zijn de kosten van de bewindvoerster begroot tot ongeveer 40.000 euro, waarvan de politica dus 30.000 euro zal moeten betalen.

Transparantie
Beeld BELGA

Drie bestuursleden

Het resterende bedrag is voor de tegenpartij, de drie bestuursleden die aanvankelijk naar de rechtbank stapten. Zij moesten in februari een voorschot van 20.000 euro betalen, omdat zij bij de ondernemingsrechtbank kwamen aankloppen met de vraag om een bewindvoerder aan te stellen. Dat deden ze nadat een forensische audit van LGU uitgevoerd werd en zij daaruit concludeerden dat de boekhouding "niet meer te fixen was". De drie namen ontslag en stapten met die audit naar de ondernemingsrechtbank die op 2 februari advocaat Annemie Moens aanstelde als bewindvoerder. Twee dagen later tekenden de advocaten van El Kaouakibi daartegen verzet aan. Volgens Mounir Souidi, één van El Kaouakibi's advocaten, was de aanstelling via eenzijdig verzoekschrift onwettig. "De bestuurders hebben onze cliënte verschalkt door achter haar rug en via een eenzijdig verzoekschrift een bewindvoerder aan te stellen", aldus Souidi.

Kris Luyckx, advocaat van de drie ex-bestuursleden, noemt de opdrachtverlenging van Moens positief nieuws. "Mijn cliënten hebben destijds duidelijk het juiste signaal opgepikt. Zij hebben terecht de bewindvoerder laten aanstellen", zei hij in een reactie aan 'VTM Nieuws'. Vanuit het kamp van El Kaouakibi kwam geen reactie op de beslissing.