Europees Parlement discussieert over een coronapaspoort, alleen mag het zo niet heten

  • Discussies over ‘grenzen sluiten’ woekeren uiteraard al van bij de start van de covidcrisis: in Europa dook een schrikbarende nationale reflex op om zo snel mogelijk terug te grijpen naar het oude recept van de-deur-op-slot. Zo verschenen er op een bepaald moment zelfs containers om de grens tussen België en Nederland af te sluiten: een triest dieptepunt in de aanpak.
  • De Europese Commissie wil er alles aan doen om dat tegen te gaan. De druk van de Zuid-Europese landen is daarbij immens: zij willen hun broodnodige toeristische inkomsten vrijwaren.
  • Vandaag bespreekt het Europees Parlement het initiatief van de Commissie om een covid-greencard of covid-certificaat in te voeren. Een paspoort mag het niet heten, want dat zou inhouden dat het ‘rechten’ geeft. En daar is de Europese Raad, de bijeenkomst van de regeringsleiders dan weer tegen: zij hebben het licht nog niet op groen gezet. Het Europees Parlement zal die druk nu fors verhogen.
  • Want toegangsrechten geven, is exact wat het document lijkt te gaan doen. Het zou gelden voor wie gevaccineerd is, of negatief getest heeft, of genoeg antilichamen heeft. En via een QR-code op de smartphone zou het een simpele toegang tot andere EU-landen verschaffen.
  • In het Europees Parlement is er brede steun voor het voorstel: meteen wil men ook de lidstaten dan dwingen om bijkomende verplichtingen zoals extra testen of een quarantaine, niet langer op te leggen.
  • En meer zelfs: ook landen buiten de EU, die mee zouden doen aan de regeling, zouden zo hun burgers de kans kunnen geven om toegang tot de EU te krijgen. Als ze uiteraard gevaccineerd zijn met een vaccin dat erkend is door de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Met één pennentrek zou dan de nationalistische aanpak van elk EU-landje dat zelf een verbod oplegt voor bepaalde reizigers, kunnen afgeschaft worden.
  • Het is de Belgische Commissaris van Justitie Didier Reynders die het debat trekt. Hij wil vooruitgang: ‘Mensen vragen ons een oplossing op een simpele vraag‘, zo verklaarde hij aan Politico. Het is duidelijk dat de EU, na al het slechte nieuws, een duidelijk aantoonbaar voordeel moet opleveren voor de EU-burgers, zo stelde ook Manfred Weber, de fractieleider van de christendemocraten in het Parlement. 
Meer