Brandweerman Luc (64) laat zeehondje vrij dat hij eigenhandig redde: “Emotioneel moment”

Zeehondjes vrijgelaten.© Belga

Blankenberge/Nieuwpoort -

Woensdagochtend werden in Blankenberge twee zeehondjes vrijgelaten. Een bijzonder moment voor Luc David (64): hij vond zeehondje Lucas gewond op het strand van Nieuwpoort en bracht het eigenhandig binnen bij Sea Life. Bijna twee maanden dook Lucas weer de Noordzee in, onder het goedkeurend oog van Luc. “Een zeehond adopteren was altijd mijn droom.”

Junior Verbeeke

Als brandweerman op rust ziet Luc, tevens lid van het NorthSealTeam, wanneer een zeehondje ziek of gewond is en niet meer zelfstandig verder kan. Daarvoor genoot hij een opleiding. Dat was ook het geval bij Lucas toen het dier op 3 maart in Nieuwpoort gevonden werd. “Hij had een abces in zijn mond en was gewond aan zijn flipper. We stuurden foto’s door naar Sea Life, waar men bevestigde dat het diertje opgenomen moest worden. Samen met een collega van de brandweer hebben we het dier in een mand gelegd en naar het opvangcentrum in Blankenberge gevoerd”, vertelt Luc.

Genieten van Duveltje

Toen al stond Luc op de wachtlijst om een zeehondje te adopteren bij Sea Life. Dat wil zeggen dat de voeding en de verzorging van het dier betaald worden tot aan de vrijlating. “Het was altijd mijn droom om een zeehond te adopteren die ik zelf gevonden had”, beaamt Luc.

“In samenspraak met het management van Sea Life is het uiteindelijk gelukt. De vrijlating vind ik best wel emotioneel: het is ontzettend mooi als je ziet dat het dier nu kerngezond opnieuw de Noordzee induikt. Dat het tweede zeehondje vandaag toevallig Duvel heet, is trouwens een grappig detail. Want ik lust zelf wel graag een Duveltje (lacht).” In Oostende werd, in samenwerking met voetbalclub KV Oostende, ook nog een derde diertje vrijgelaten.

Als lid van het NorthSealTeam staat Luc in voor de bewaking en het monitoren van zeehondjes in Nieuwpoort en Koksijde. Die organisatie bestaat nu ongeveer een jaar. “We houden mensen op afstand en spotten gewonde dieren. De populatie wordt steeds groter, dus de aanwezigheid van de dieren verhoogt langs onze kust. Gelukkig is de bewustwording bij passanten al verbeterd, al zijn we er nog niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen