Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’: inktzwarte coronasituatie in India gaat de hele wereld aan, zegt Fauci

Anthony Fauci, Amerikaanse topimmunoloog en corona-adviseur.Beeld EPA

De internationale reactie op de uitbraak van het coronavirus in India schiet tekort, zo zegt Anthony Fauci, medisch topadviseur van het Witte Huis. Hij viseert vooral rijke landen. Die zouden hebben nagelaten gelijke toegang te verlenen tot gezondheidszorg, en meer bepaald vaccins. 

India tikte woensdag – wederom – een nieuw triest wereldrecord aan: 360.960 covidbesmettingen op één dag. Experts vrezen zelfs dat de werkelijke cijfers nog een pak hoger liggen. Pakkende beelden tonen hoe het land tot overmaat van ramp kampt met een nijpend tekort aan zuurstofflessen en dat sommige crematoria zich genoodzaakt zien om lichamen op de parking te verbranden. Het totale dodentol in het land staat momenteel op 201.187.

De schrijnende situatie in India benadrukt volgens Anthony Fauci, Amerikaanse immunoloog en medisch topadviseur van het Witte Huis, wereldwijde ongelijkheid. “De enige manier om een wereldwijde pandemie het hoofd te bieden is door een wereldwijde respons, en een wereldwijde respons betekent wereldwijde gelijkheid. En dat is iets wat, helaas, niet is gelukt”, zo vertelt de gezondheidsexpert tegenover The Guardian Australia

In hetzelfde schuitje

Fauci veegt voornamelijk rijkere landen de mantel uit. Volgens hem zouden ze niet genoeg aandacht besteden aan interventie. Het is nochtans de opzet van het Covax-initiatief van de WHO – naar eigen zeggen “een baanbrekende globale samenwerking om de ontwikkeling, productie en gelijke toegang tot covidtest, behandelingen en vaccins te versnellen”. Ook de VS dragen hun steentje door onder meer zuurstof en een scala van medicaties op te sturen. 

Dat beaamt Fauci, maar het is volgens hem ontoereikend. “We moeten nóg meer doen. (...) Ik denk dat dat een verantwoordelijkheid is die rijke landen moeten opnemen”, klinkt het. “We moeten in de toekomst streven naar zo veel mogelijk gelijkheid wat de volksgezondheid betreft. Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. De wereld is onderling verbonden. Landen hebben een verantwoordelijkheid naar elkaar toe, zeker een welvarend land als het gaat om landen met minder middelen.”

Interconnectiviteit

De Amerikaan pleit voor een mondiale upgrade van gezondheidsstelsels om problemen in de kiem te smoren. Internationale communicatie,  transparantie en toezicht zijn volgens Fauci cruciaal om “grote vertragingen” in de opsporing van crises te vermijden. En dat is niet enkel een knelpunt in India, tekent hij aan: “In Amerika, bijvoorbeeld, gebruiken we nog steeds faxapparaten in de lokale publieke gezondheidszorg, wat echt onaanvaardbaar is. Je moet bereid zijn tot interconnectiviteit.”

Fauci blijft wel hoopvol dat de wereld erin zal slagen het coronavirus definitief te bedwingen. “Ik geloof dat we er wel zullen komen”, zegt hij. Al erkent hij ook dat dat, gezien de huidige evolutie van de pandemie, verre van evident zal zijn. Een leven of carrière zonder zich met corona bezig te houden? De 80-jarige immunoloog zei dat hij er zelfs “niet aan kan beginnen te denken”.