Direct naar artikelinhoud
NieuwsStreamz

Streamz houdt internationale topfictie in het aanbod: samenwerking met HBO uitgebreid

Streamz-abonnees krijgen toegang tot alle HBO-reeksen, waaronder de scifiserie 'Raised by Wolves'.Beeld HBO

Het Vlaamse streamingplatform Streamz breidt de samenwerking met HBO uit. Vanaf 10 mei krijgen Streamz-abonnees toegang tot een hele reeks series, films en documentaires die het Amerikaanse televisiebedrijf elders in de wereld exclusief voor zijn eigen streamingplatform HBO Max voorziet. Daarmee zijn de donkere wolken die zich de voorbije maanden samenpakten boven Streamz voorlopig verdwenen.

Slapeloze nachten hield hij er naar eigen zeggen niet aan over. Maar het bericht dat HBO zijn streamingplatform HBO Max ook in Europa wou uitrollen, zorgde toch voor nervositeit bij Streamz-CEO Peter Vindevogel. Streamz mag dan wel in de markt zijn gezet als ‘de streamingdienst van bij ons’, een groot deel van de aantrekkingskracht heeft het toch te danken aan de internationale topreeksen – denk aan Game of Thrones, Euphoria of Watchmen – die door HBO worden aangeleverd. Wanneer HBO zijn eigen platform ook in België zou lanceren, dreigde Streamz behoorlijk wat van zijn pluimen te verliezen.

Maar zover komt het dus niet. Integendeel zelfs. In plaats van elkaar los te laten, halen Streamz en HBO de banden nog wat strakker aan. Vanaf 10 mei krijgen Streamz-abonnees toegang tot alle reeksen, films en documentaires die HBO in de rest van de wereld exclusief voor HBO Max reserveert. Onder andere de scifireeks Raised by Wolves van de hand van Ridley Scott, Zack Snyder’s directors cut van Justice League en de reboots van Sex and the City en Gossip Girl duiken dan op in Streamz-catalogus. De plannen om HBO Max in België te lanceren gaan daarmee voorlopig de koelkast in. Naar hoelang ‘voorlopig’ is hebben we het raden. Net als in het verleden willen ze bij Streamz niets kwijt over de looptijd van het contract met HBO.

Streamz-CEO Peter Vindevogel: 'Er wordt meer gestreamd dan ooit en dat merken ook wij in de cijfers'Beeld BELGA

Waar ook niet over gecommuniceerd wordt, zijn de cijfers van Streamz. Hoeveel mensen precies een abonnement hebben op de dienst, is een goed bewaard geheim. Een recent Europees onderzoek naar streamingdiensten raamt hun aantal op ongeveer 430.000, maar Vindevogel wil enkel kwijt dat hij tevreden is met de groeicijfers die de dienst sinds de lancering liet optekenen. “Er wordt meer gestreamd dan ooit en dat merken ook wij in de cijfers”, klinkt het. 

Vindevogel wijst ook graag naar de recentste digimeter, het jaarlijks grootschalige onderzoek naar mediagebruik in Vlaanderen. “Daaruit blijkt dat in steeds meer gezinnen de bereidheid groeit om voor meerdere streamingdiensten te betalen”, zegt Vindevogel. “Eind 2020 zaten we wat dat betreft aan twee abonnementen per gezin. Dat is het basisverhaal waarvan we bij de opstart van Streamz zijn vertrokken; gezinnen die een abonnement op Netflix of Disney nemen en daarnaast ook voor een lokale streamingdienst kiezen.” Dat in diezelfde digimeter 70 procent van de Vlamingen aangeeft geen interesse te hebben in Streamz baart Vindevogel geen zorgen. “We zijn overtuigd van de complementariteit van de verschillende streamingdiensten. En van de groeimarge die er voor lokale initiatieven is.”

Ook nieuwe Vlaamse titels, zoals 'Storm Lara' met Ella Leyers, zullen te zien zijn op Streamz.Beeld Streamz

Om het lokale karakter van Streamz in de verf te zetten wordt er ook fors geïnvesteerd in eigen producties. De komende maanden duiken er een aantal nieuwe Vlaamse titels in het aanbod op. Bijvoorbeeld de fictiereeks Glad ijs met Lucas Van den Eynde in de hoofdrol, F*** you very, very much, een komische reeks met Frances Lefebure of Storm Lara met Ella Leyers als leading lady. Om die instroom van lokale content te garanderen wordt ook dichter bij huis naar samenwerkingen gezocht. Zo wordt er in de toekomst nog nadrukkelijker in de richting van Videoland gekeken. Nu al duiken met Meisje van plezier, Mocro maffia en Gewoon Boef  titels van dat Nederlandse videoplatform bij Streamz op. Maar Vindevogel wil in de toekomst nog wat verder gaan. “We zijn natuurlijke partners. Het verhaal dat ze bij Videoland proberen te schrijven loopt gelijk met dat van ons. Het is de bedoeling om in de toekomst samen fictiereeksen en documentaires te produceren.”