Versoepelingen in Vlaamse woonzorgcentra vanaf 8 mei

Bewoners van de woonzorgcentra mogen opnieuw wat meer. ©  Titus Simoens

Door de hoge vaccinatiegraad in de Vlaamse woonzorgcentra kan het sociale leven in de woonzorgcentra vanaf 8 mei een beetje herleven. De cafetaria gaat open en ook niet-knuffelcontacten mogen op bezoek. Dat besliste de taskforce covid-19 vandaag.

dc

Bewoners van Vlaamse woonzorgcentra mogen vanaf 8 mei andere bezoekers dan hun twee knuffelcontacten ontvangen, als die een mondmasker blijven dragen en de afstandsregels respecteren.

De twee knuffelcontacten die de bewoners al hadden, mogen nu ook samen op bezoek komen, als ze tot hetzelfde huishouden behoren. De bewoner mag ook bij hen op bezoek gaan, binnenshuis.

De cafetaria mag opnieuw open voor de bewoners en hun bezoekers. Zoals in de rest van de samenleving mogen bezoekers en bewoners elkaar buitenshuis met tien tegelijk ontmoeten.

De nieuwe versoepelingen moeten het sociale leven van de bewoners opnieuw stimuleren. Goed nieuws is dan ook dat de niet-medische contactberoepen, de kapper voorop, opnieuw welkom zijn in de woonzorgcentra.

Nieuwe bewoners die gevaccineerd zijn, hoeven niet langer in kamerisolatie. Zijn ze dan niet, dan blijven ze in kamerisolatie tot het resultaat van hun test negatief is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, is tevreden over de beslissingen. ‘Het is goed dat we stilaan naar een meer normale situatie kunnen in de woonzorgcentra. De vaccinatie werkt: in de ziekenhuiscijfers zien we een heel grote daling van opnames van mensen uit woonzorgcentra. Uitbraken en opnames zijn incidenteel geworden’, zegt ze aan Belga.

Cloet benadrukt wel dat het belangrijk is dat de bezoekers die geen knuffelcontacten zijn, zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. ‘Dat zal de sleutel zijn tot succes.’