Direct naar artikelinhoud
NieuwsCorona

Alle leerlingen vanaf 10 mei voltijds naar school: ‘Het is een berekend risico’

'In de laatste rechte lijn van het schooljaar willen we álle leerlingen terug voltijds naar school brengen'Beeld © Eric de Mildt

Vanaf 10 mei kunnen ook de leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar de klas. Nochtans blijft het aantal besmettingen in de scholen hoog.

en

Na overleg met onderwijspartners en virologen heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag beslist dat voltijds onderwijs opnieuw mogelijk is voor alle scholieren vanaf 10 mei. Zo’n 300.000 leerlingen uit de tweede en derde graad krijgen zo voor het eerst sinds de herfstvakantie de kans om alle lessen op de schoolbanken volgen. Eerder op de dag nam het Franstalig onderwijs al dezelfde beslissing.

De situatie voor scholieren, die nu maximaal 50 procent van de lessen op school mogen volgen, was al langer een doorn in het oog van heel wat belangrijke onderwijspartners. Na de paaspauze kwam daar geen verandering in. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, hekelde onlangs nog in deze krant dat de terrassen vanaf 8 mei wél kunnen draaien. “Ik ga er toch van uit dat als de situatie gunstig evolueert, we alle leerlingen voltijds naar school laten komen voor we ze op café laten gaan.”

Ook Weyts haalt hiermee een slag thuis. “In de laatste rechte lijn van het schooljaar willen we álle leerlingen terug voltijds naar school brengen”, is zijn devies. Al wordt er aan de scholen geen verplichting opgelegd, omdat de scholen zelf “het beste geplaatst zijn om de lokale noden in te schatten”, klinkt het. Aan scholieren wordt eveneens gevraagd om zoveel mogelijk bus en trein te vermijden en om buitenschoolse activiteiten te beperken tot één hobby.

Naast de beslissing over de tweede en derde graad, heeft het overleg ook een opening gecreëerd voor meerdaagse binnenlandse schooluitstappen binnen de eigen klasgroep. Die zouden vanaf 1 juni weer mogelijk zijn. In het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs blijft contactonderwijs zeer beperkt mogelijk.

Een slim plan?

Hoe verantwoord is deze beslissing? Uit de CLB-cijfers blijkt dat het aantal besmettingen in het basis- en secundair onderwijs in de afgelopen twee weken net een lichte stijging kent ten opzichte van de eerste twee weken van de paaspauze. Er is weliswaar meer getest, zegt Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk. “Maar we kunnen niet stellen dat die afkoelperiode voor de verhoopte duik heeft gezorgd.”

Volgens de laatste Sciensano-cijfers is de positiviteitsratio bij tieners 13,6 procent, een pak hoger dan bij de algemene bevolking (9,2 procent). “Er zijn wel signalen dat die ratio’s krimpen in de groep 10- tot 19-jarigen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/UAntwerpen). Volgens hem gaat het om een “moeilijke afweging” tussen de virologische situatie en het mentale welzijn van de jeugd.

De vaccinatiecampagne die op snelheid komt en het lenteweer – waardoor ventilatie veel makkelijker wordt – zouden binnenkort sowieso voor een veiligere, gecontroleerde omgeving zorgen. “Het is een berekend risico”, zegt Grielens, die erop wijst dat veel leerlingen tijdens de paaspauze “evengoed samengehangen hebben”.

Tekenend is alvast dat de vakbonden zich neerleggen bij de beslissing. “We willen vooral vermijden dat we na twee weken opnieuw naar afstandsonderwijs moeten schakelen”, zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD. “De virologen hebben ons verteld dat 10 mei daarvoor een veilige datum is, terwijl 3 mei nog geen optie was.”

De sneltesten waar de vakbonden al langer voor pleiten, lijken eindelijk op komst. In het parlement gaf Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke woensdag aan dat het Facilitair Bedrijf van de overheid tegen midden mei de nodige leveringen zou voorzien – wat wel later is dan vooropgesteld. In afwachting stelt Vlaanderen de sneltesten die het nu al heeft ter beschikking van het onderwijs. Volgens Beke gaat het om zo’n 600.000 testen.

Louise Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, vraagt daarnaast dat scholen oog hebben voor de groep leerlingen die bang is om besmet te raken. “Het is belangrijk dat die leerlingen op een goed onthaal kunnen rekenen en gerustgesteld worden.”