Direct naar artikelinhoud
InterviewConner Rousseau

‘Er is iemand die het regeerakkoord niet respecteert. Meer is er niet achter te zoeken’

Conner Rousseau: 'Als het mij puur om 1 mei te doen was, had ik wel gewacht tot vrijdag. Het gaat om rechtvaardigheid.'Beeld Photo News

‘Geen loonopslag, geen dividenden’, zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau aan de vooravond van 1 mei. ‘Dat is geen evidente koppeling, maar aan werknemers vertellen dat ze op zo’n magere loonopslag kunnen rekenen, is ook niet evident.’

Jullie spelen het plots bijzonder hard. Waarom precies?

“Bijzonder hard? Wij verdedigen gewoon ons standpunt. Ik blijf de hoop koesteren dat er nog een akkoord komt tussen de sociale partners, maar ik vrees ervoor. Als ik dan hoor dat meneer Lachaert zomaar alle inspanningen die gemaakt zijn door minister Dermagne en premier De Croo in de prullenbak gooit, wat kun je dan doen? De visie die wij gisteren, vandaag en morgen aanhouden, is dat hogere lonen een essentieel onderdeel zijn van de huidige loononderhandelingen.

“Het lijkt me niet meer dan gezond verstand dat niet alleen de werkgevers, maar ook de werknemers mee beloond worden als er winsten geboekt worden. Dat is het voorbije jaar zeker niet voor alle bedrijven het geval geweest, maar wel voor de sectoren waar stevige winsten zijn geboekt. Dan speelt ons rechtvaardigheidsgevoel op.”

Speelt 1 mei dan geen rol in deze forse uitspraken? U paait uw achterban hiermee.

“Als het mij puur om 1 mei te doen was, had ik wel gewacht tot vrijdag. De timing van deze loononderhandelingen overlapt simpelweg en de aanleiding is duidelijk: er is iemand die het regeerakkoord niet respecteert. Meer is er niet achter te zoeken.”

Is de koppeling die jullie maken – geen loonopslag dus geen dividenden – wel eerlijk?

“Het is zeker geen evidente koppeling, maar nu aan werknemers gaan vertellen dat ze na dit jaar op zo’n magere loonopslag kunnen rekenen, lijkt me evenmin evident.”

Populistisch ook. De regering kan toch niet zomaar beslissen om dividenden tegen te houden?

“Jawel, de conservatieve loonwet voorziet de mogelijkheid daartoe. Op een bepaald moment zouden dividenden niet uitgekeerd kunnen worden. Ik herhaal, ik hoop nog steeds dat er een akkoord kan komen. Maar die wet kun je wel degelijk toepassen.”

Volgens de liberalen is er binnen de Vivaldi-regering een afspraak om, indien er geen akkoord zou zijn tussen de sociale partners, terug te vallen op 0,4 procent boven op de index. Klopt dat dan niet?

“Ik weet niet of u de chronologie hebt gevolgd, maar die 0,4 procent boven op de index was het vertrekpunt van deze hele onderhandeling, het absolute minimum. Nadat alle kaarten op tafel zijn gelegd, is die 0,4 procent nu het absolute maximum binnen de gesprekken. Dat is een heel andere insteek, waar we simpelweg niet mee akkoord kunnen gaan.”

De liberalen en de socialisten staan alleszins lijnrecht tegenover elkaar. Hoe moet dat verder?

“Ik vind het raar dat iedereen daar nu zo in overdrijft. Wij hebben een andere mening over een bepaalde kwestie en ik heb er alle vertrouwen in dat het allemaal uitgeklaard zal raken. Dat lijkt me volledig in de geest van het huidige regeerakkoord, trouwens. We zijn met zeven partijen na bijzonder moeilijke onderhandelingen in een regering gestapt, in het volle besef dat we een verpletterende verantwoordelijkheid dragen om hier samen uit te komen.”

Deze discussie zal niet beginnen te etteren?

“Neen, meningsverschillen zijn er nu eenmaal altijd. We zullen elkaar nog wel tegenkomen.”