The Washington Post

Joe Biden belooft in het Congres grootste investeringen in een halve eeuw tijd: "Amerika is opnieuw gelanceerd"

Aan de vooravond van zijn honderdste dag als Amerikaans president, heeft Joe Biden voor het eerst het Congres toegesproken. Biden deed er voorstellen voor grote investeringen in infrastructuur, werk, onderwijs en sociale voorzieningen. 

America is on the move again, Amerika is opnieuw gelanceerd. Dat was de belangrijkste boodschap van de nieuwe president Joe Biden tijdens zijn eerste toespraak tot het Amerikaanse Congres. De Democraat zei dat hij een natie in crisis had geërfd: "De ergste pandemie in een eeuw. De ergst economische crisis sinds de Grote Depressie en de ergste aanval op onze democratie sinds de Burgeroorlog". Nu, na 100 dagen, is Amerika volgens Biden opnieuw in beweging gezet.  

Bekijk hier enkele fragmenten (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Infrastructuur

Biden lichtte zijn beleidsplannen toe, en focuste vooral op de grote investeringsplannen van zijn regering. Zo is er maar liefst 2.300 miljard euro vrijgemaakt voor infrastructuurwerken. Dat plan moet veel mensen aan een job helpen en een sociaal vangnet betekenen voor veel Amerikanen die door de coronacrisis zijn getroffen.  De investering komt er nadat Biden eerder al 1.900 miljard euro had vrijgemaakt voor een coronaherstelfonds. Dat reddingsplan moet de economie opnieuw op gang krijgen en de gezinnen ten goede komen. 

De president hield een pleidooi voor een sterke regering die aantoont dat ze werkt en durft te investeren. Een toespeling op de fiscale besparingspolitiek van een van zijn voorgangers, de Republikein Ronald Reagan, nu 40 jaar geleden. "We moeten aantonen dat democratie nog werkt, dat onze regering nog werkt en kan zorgen voor onze mensen." 

Bekijk hieronder de toelichting door VS-correspondent Björn Soenens in "Het journaal 13u", lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...
Na honderd dagen van redding en hernieuwing is Amerika klaar om op te stijgen
Joe Biden, Amerikaanse president

De president sprak ook over de strijd tegen het coronavirus, het onderwijs, gelijke kansen en eerlijke belastingen. Met zijn "American Families Plan" voorziet hij 1.000 miljard euro aan investeringen in vooral onderwijs en 800 miljard euro aan belastingverlagingen. Biden wil de president van de middenklasse zijn, die zich volgens hem in de steek gelaten voelt in een economie die snel verandert. Daarom wil hij komaf maken met enkele fiscale cadeaus van zijn Republikeinse voorganger Trump. "Het is tijd dat de Amerikaanse bedrijven en de 1 procent rijkste Amerikanen hun rechtvaardig deel beginnen te betalen", zei hij. 

In de nasleep van de moord op George Floyd, kwam Biden ook op voor een politiehervorming. Die moet het vertrouwen van de burger in de ordediensten herstellen. Hij waarschuwde tegelijk voor de opkomst van extreemrechts terrorisme: "We negeren niet wat onze inlichtingendiensten vaststellen: de meest dodelijke terroristische bedreiging voor ons land vandaag is die van blanke suprematie".

Ten slotte ging Biden ook in op het buitenlandse beleid. Hij zei geen escalatie te zoeken met China of met Rusland, maar wel de Amerikaanse belangen op alle domeinen te zullen verdedigen. (lees verder onder foto)

AFP or licensors

Vrouwen aan de macht

Voor het eerst in de geschiedenis werd de Amerikaanse president geflankeerd door twee vrouwen. Vicepresident Kamala Harris en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Het werd tijd dat twee vrouwen die functies dragen", zei de president. 

Bekijk hieronder meer fragmenten in het verslag van "Het journaal 13u", lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Republikeinen

De investeringsplannen van Joe Biden vielen niet in goede aarde bij de Republikeinse parlementsleden. De Republikeinse senator Tim Scott noemde Bidens plannen "een liberale wenslijst van regeringsverspilling". De Republikeinse fractieleider in het huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, had het over "de meest radicale socialistische agenda in de Amerikaanse geschiedenis". De Democraten hebben een nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat en over de plannen zal dus nog een stevig politiek robbertje worden uitgevochten. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen