Videospeler inladen...

"Breek de koterij onverwijld af": nieuw toeristisch onthaalgebouw aan het Steen in Antwerpen oogst bergen kritiek

Het nieuwe onthaalgebouw voor toeristen bij het Steen in Antwerpen wordt stilaan zichtbaar, maar op veel bijval kan het niet rekenen. Op sociale media regent het kritiek over het uitzicht ervan. Critici vinden dat het bakstenen gebouw het uitzicht van de middeleeuwse burcht helemaal teniet doet. Er is nu ook een petitie gestart om het weer af te breken. Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp reageerde in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen op de kritiek: "We laten het bestaande monument schitteren en de boventoon voeren door er iets ondergeschikts naast te zetten. Je kan niet overal havenhuizen neerzetten."

Het Steen is het oudste gebouw in Antwerpen. De oudste delen dateren van rond de eeuwwisseling tussen de 12e en 13e eeuw. Het werd grondig verbouwd in de 16e eeuw. Door de eeuwen heen had het verschillende functies en was het onder meer een gevangenis en een museum. In de jaren 50 werd ook al een aanbouw gezet. Die is nu afgebroken om in de plaats een nieuwe cruiseterminal te plaatsen, met ook een informatiepunt voor toeristen. Die plannen werden in 2016 goedgekeurd.

Bekijk hieronder enkele reacties in het verslag van "Het journaal", lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...
Het Steen voor de verbouwingen, rechts de aanbouw uit de jaren 50.
Alexander Dumarey

"Appartementsblok"

Maar vijf jaar later, nu het gebouw zijn voltooiing nadert, zijn heel wat mensen er niet over te spreken. "Wat men nu gezet heeft, is een saai appartementsgebouw waar mensen niet willen gaan wonen, als ze niet moeten. Er is ook geen relatie met het Steen zelf", zegt een voorbijganger. "Ofwel zet je iets dat erbij past, ofwel iets dat eruit springt, maar nu hebben ze er een lelijk gebouw aangehangen," vindt een andere. "Het is zonde, zo'n historisch gebouw met zo'n moderne blok erbij, lelijk om te zien."

Beoordeel het pas als het Steenplein en de kaaien zijn aangelegd, als je de fundamenten van de burcht kan zien. Dan zal het veel minder negatief overkomen.

Christian Rapp, Antwerps stadsbouwmeester

De Antwerpse stadsbouwmeester, Christian Rapp, blijft kalm bij alle kritiek. "Het was de beste inzending van 5 ontwerpen", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. "In de jury zaten iemand van Erfgoed Vlaanderen, een schepen, de Vlaamse bouwmeester, de stadsbouwmeester en professoren om in alle deskundigheid tot een objectief oordeel te komen."

Heel wat critici verwijzen naar het Havenhuis dat intussen een opvallende landmark is geworden in de Antwerpse skyline. Maar ook dat kreeg heel wat kritiek over zich heen: "Je kan niet overal havenhuizen neerzetten. We hadden inderdaad de keuze om te kiezen voor iets contrasterends of iets wat het monument in alle glorie laat bestaan en laat schitteren, want het Steen was wel wat verloederd naar mijn gevoel. Het was dus kiezen tussen een glazen doos ernaast of iets wat zich aanpast aan het bestaande gebouw."

Volgens de bouwmeester is het ook nog te vroeg om nu al een oordeel te vellen: "Beoordeel het pas als het Steenplein en de kaaien zijn aangelegd, als je de fundamenten van de burcht kan zien. Dan zal het veel minder negatief overkomen, is mijn verwachting."

Petitie

Intussen is er wel online een petitie opgestart die al door meer dan 2.200 mensen ondertekend werd. "Breek de koterij aan het Steen onverwijld terug af", klinkt het. Onder meer een bericht op Facebook van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers krijgt veel bijval. 

Meest gelezen