Videospeler inladen...

Slaat het mislukte loonakkoord een barst binnen de Vivaldi-coalitie? Ivan De Vadder: "Niet los zien van 1 mei"

Het mislukte loonoverleg tussen de sociale partners zet de ideologische verschillen binnen de federale coalitie op scherp. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei gisteren dat als er geen ruimte is voor meer loon voor de werknemers, er ook geen dividenden mogen worden uitgekeerd, en dat tot groot ongenoegen van de liberale partijvoorzitters. "Je mag dit niet los zien van 1 mei, de feestdag voor de socialisten", analyseert Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. "Er is een opbod bezig op dit moment."

"Geen loonsverhoging boven de 0,4 procent? Dan ook geen dividenden", was de redenering van Vooruit-voorzitter Rousseau in "Terzake" gisteren. De socialistische voorzitter mengde zich daarmee in het loondebacle, nadat het loonoverleg tussen de sociale partners dinsdag definitief was afgesprongen. 

De vakbonden willen meer dan de 0,4 procent maximale opslag (bovenop de index) die de loonwet voorziet. De hele berekening om tot die 0,4 te komen is niet eerlijk en moet op de schop, is hun redenering. De socialistische familie sluit zich daarbij aan. Want niet alleen Rousseau, ook PS-voorzitter Magnette (ook in de meerderheid) had eerder al laten verstaan dat die 0,4 procent te weinig is. 

De uitspraak van Rousseau kan volgens Wetstraatwatcher Ivan De Vadder niet worden losgekoppeld van 1 mei. "De Dag van de Arbeid is een feestdag voor de socialisten (...) Je krijgt een opbod op dit moment", aldus De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. Joachim Coens, voorzitter van meerderheidspartij CD&V, roept dan ook op om de deadline van 1 mei te laten vallen. "Het is belangrijk dat de partners aan tafel gaan, we kunnen de deadline best nog enkele dagen of een week rekken. Er wordt te veel gefixeerd op 1 mei op dit moment", aldus Coens. 

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend", lees voort onder de audio:

Rood vs. blauw

Liberale voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open VLD) lieten via tweets verstaan dat er geen dividenden geblokkeerd zullen worden. Die laatste laat in een interview met VRT NWS weten dat hij dat maar een populistische 1 mei-slogan vindt. "Ik zou alle gepensioneerden geen eten willen geven die een stukje aanvullend pensioen hebben dat gefinancierd wordt door dividenden in pensioenfondsen. We nemen daarmee geld af van gewone mensen."

Oppositiepartij N-VA reageerde gisteren verbouwereerd op de uitspraak van Rousseau en roept premier De Croo op om zijn coalitiepartners tot de orde te roepen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal 13u" met enkele reacties, lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Voka reageert op Rousseau: "Kaakslag voor heel wat ondernemingen"

Dividenden schrappen als het loon niet sterker mag stijgen, het is een "vals idee", zegt Voka-topman Hans Maertens in een reactie. "Loon is een vergoeding voor arbeid, dividenden zijn een vergoeding voor kapitaal en het risico dat ondernemers nemen. Vandaag zijn er zoveel ondernemers die het moeilijk hebben. Dividenden zijn een stukje inkomen voor hen. Dat nu in vraag stellen, is een kaakslag voor heel wat ondernemingen." 

"Men vergeet bovendien dat ook heel wat kleine beleggers aandelen hebben, dat er ook dividenden uitgekeerd worden aan mensen die aan pensioensparen of -beleggen doen: blijkbaar is dat voor Conner Rousseau niet belangrijk. Mochten we dit afkondigen als land, zouden wij onze reputatie, een van de hoekstenen van ondernemen en risico nemen, in gevaar brengen."

Zowel socialisten als liberalen verwijzen naar het regeerakkoord.  Maar hoe zit het nu, wie heeft er gelijk? "Er is een akkoord binnen de regering om die 0,4 procent op te leggen", legt De Vadder uit. "Maar er staat ook dat er meer mogelijk is, zoals extra premies voor bedrijven die het goed deden (...) Maar daar zijn de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties net op afgesprongen", redeneert De Vadder. 

Corona legde een warm deken over de regering. De tegenstellingen zouden ooit wel duidelijk worden

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

"We zijn er absoluut niet tegen dat individuele bedrijven die het goed gedaan hebben, iets extra zouden kunnen doen", benadrukt Lachaert. "Dat hebben premier De Croo en minister Dermagne ook proberen in orde te krijgen. Daar valt over te praten, maar dan moet men wel garanderen dat we tot een sociaal akkoord komen en tot sociale rust en vrede nadien."

De 0,4 procent staat als dusdanig niet in het regeerakkoord, maar komt voort uit de berekeningen binnen de loonwet. "De wet is in 2017 onder de regering-Michel aangepast, er wordt nu op een andere manier geteld dan in het verleden (...) In het regeerakkoord staat dat die wet niet zal worden aangepast", benadrukt De Vadder.

Hoe loopt dit af voor Vivaldi?

Voor de federale coalitie is de 0,4 procent zelf opleggen een vervelende zaak. De sociale partners moeten aan tafel gaan, klinkt het dan ook bij alle partijen. Minister van Werk Dermagne (PS) - die gisteren ook tweette dat als er niets extra's inzit voor werknemers, er geen dividenden kunnen komen - probeert vandaag met de sociale partners te bekijken of er toch nog iets geforceerd kan worden voor 1 mei. 

De gemoederen raken verhit. Waarom stellen we de deadline van 1 mei niet uit?
Joachim Coens, voorzitter van meerderheidspartij CD&V

Voor De Vadder komt de spanning tussen rood en blauw alvast niet als een verrassing. "Het was te voorspellen, corona legde als het ware een warm deken over de regering. Er was maar één element waar iedereen mee bezig was, het beheren van de crisis. Maar er zouden ooit wel nieuwe thema's komen en dan zouden de tegenstellingen wel duidelijk worden", aldus De Vadder. Het is trouwens niet het enige dossier dat spanningen veroorzaakt. "Ook de discussie over de patentrechten op vaccins zorgt voor een tweedeling binnen de federale coalitie", besluit De Vadder zijn analyse.

Bekijk hier ook de oproep van Conner Rousseau van gisteren in "Terzake":

Videospeler inladen...

De Croo: "Gaan er samen door of gaan samen ten onder"

Lachaert zelf sust: "Het is begrijpelijk dat de socialistische familie in de aanloop van 1 mei een aantal statements doet. Daar heb ik ook respect voor. Maar we hebben ook het regeerakkoord en we moeten er ook voor zorgen dat er binnen 5 of 10 jaar nog jobs zijn. We zullen wel een compromis vinden op het einde van de rit."

Dat was ook de boodschap van premier Alexander De Croo (Open VLD) en van PS-minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne in de plenaire vergadering van de Kamer. Zij riepen allebei op om zo snel mogelijk een compromis te vinden. "We zien nu het licht aan het einde van de tunnel van de coronacrisis dankzij mensen die samen oplossingen gezocht hebben", zei De Croo. "We mogen ons niet laten vangen door tweedracht, maar moeten zoeken naar wat ons verenigt. We winnen samen of verliezen samen, dat is de keuze voor ons of voor de sociale partners. We gaan er samen door of gaan samen ten onder."

Beiden stelden dat de regering de sociale partners een onderhandelingskader hebben aangereikt en dat daarmee alles op tafel ligt om een evenwichtig akkoord te vinden.

Meest gelezen