Belgische economie groeit in eerste kwartaal met 0,6 procent

Themabeeld ©  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De Belgische economie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een groei neergezet van 0,6 procent in vergelijking met het slotkwartaal van vorig jaar. Dat bleek donderdag uit een flashraming van de Nationale Bank. Maar het niveau van voor de coronacrisis is nog niet bereikt, zegt de instelling.

jvh
Bron: BELGA

De flashraming legt de economische groei nog een fractie hoger dan de prognose die de Nationale Bank zelf begin maart had gedaan: zij ging toen uit van 0,5 procent groei. “Volgens een eerste inschatting steeg de toegevoegde waarde in vergelijking met het voorgaande kwartaal met 1,3 procent in de industrie, met 0,1 procent in de bouwnijverheid en met 0,2 procent in de diensten”, aldus de Nationale Bank.

Dankzij de groei wordt een tweede corona-recessie vermeden. In de laatste drie maanden van vorig jaar was de economie immers gekrompen (met 0,1 procent), en vanaf een tweede krimp is er sprake van een recessie.

In de eerste helft van vorig jaar was de Belgische economie al in een recessie beland, met -3,3 procent in het eerste en -11,9 procent in het tweede kwartaal, toen de coronacrisis volop losbarstte. In het derde kwartaal was er 11,8 procent groei. Over het volledige jaar werd de Belgische economie vorig jaar 6,3 procent kleiner.

Ondanks het herstel begin dit jaar, zit de economie nog niet op het niveau van voor corona. “In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020, dat reeds in teken stond van de Covid-19-crisis, bedraagt de groei -1,0 procent”, zegt de Nationale Bank. “Het niveau van economische activiteit van vóór de Covid-19-crisis is nog steeds niet bereikt.”

Inflatie flink hoger

De inflatie, dat is de mate waarin consumptiegoederen duurder zijn geworden tegenover dezelfde periode vorig jaar, loopt inmiddels flink op. In april werd een inflatie opgetekend van 1,23 procent, aldus Statbel. Het gaat om het hoogste inflatiecijfer sinds begin vorig jaar, toen de inflatie op 1,4 procent lag. Vorige maand lag het inflatiecijfer op 0,89 procent.

Volgens Statbel is de toename van de inflatie voornamelijk te wijten aan de hogere energieprijzen. Die lagen in april vorig jaar nog erg laag door de coronacrisis. Elektriciteit is nu 7,9 procent duurder dan een jaar geleden, aardgas 12,3 procent en motorbrandstoffen zelfs 20,4 procent. Voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken blijft de inflatie wel negatief (-1,19 procent), zegt Statbel. Al deze producten zijn dus goedkoper dan een jaar geleden, toen er tijdens de coronacrisis een verbod op kortingen gold.

Maar op maandbasis zijn er wel wat prijsstijgingen. De producten met het grootste prijsverhogend effect in april zijn groenten, vliegtuigtickets, vlees, fruit, hotelkamers en aankoop van voertuigen. Buitenlandse reizen en citytrips en alcoholvrije dranken hadden daarentegen een verlagend effect op de index. Groenten zijn nu 4,8 procent duurder dan vorige maand, fruit 4,2 procent.

De afgevlakte gezondheidsindex waar een aantal producten niet worden meegeteld, bedraagt in april 108,35 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en sociale uitkeringen, die vastgelegd werd op 109,34 punten, is niet overschreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen