Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

Raad voor Journalistiek acht klacht tegen De Morgen deels gegrond

Raad voor Journalistiek acht klacht tegen De Morgen deels gegrond
Beeld rv/'t Scheldt

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Gert Van Mol tegen De Morgen en journalist Bruno Struys deels gegrond verklaard. Het artikel stelt de vraag wie er achter ‘t Scheldt zit, een website die zich wentelt in anonimiteit. De journalist wijst naar klager en schetst een profiel van hem.

De klacht is ongegrond wat journalistieke onafhankelijkheid, waarheidsgetrouwe berichtgeving en respect voor het privéleven betreft.

De Raad voor de Journalistiek heeft geen aanwijzingen dat de journalist niet onafhankelijk zou hebben gehandeld. Hij maakt aannemelijk dat hij voldoende onderzoek heeft gedaan om datgene wat hij in het portret van klager schrijft, te onderbouwen.

De journalistieke zoektocht naar wie achter ‘t Scheldt zit is maatschappelijk relevant en het is verantwoord om de naam en voornaam van klager te vermelden.

De klacht is wel gegrond wat het geven van loyaal wederhoor betreft. Het artikel uit ernstige aantijgingen die de eer en goede naam van klager betreffen. Wat de connectie van klager met ‘t Scheldt betreft, heeft de journalist hem een loyale kans op wederhoor geboden. Maar wat andere aantijgingen betreft, is die kans onvoldoende geboden. De journalist had ook de andere aantijgingen moeten voorleggen of had moeten verwijzen naar eerdere publicaties waarin klager een aantal van de aantijgingen betwist, luidt het.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.